Плевнелиев: Депутатите водят партизански битки

Според президента страната е в комбинация от няколко кризи

Плевнелиев: Депутатите водят партизански битки | StandartNews.com

София. Като „партизански битки и процедурни хватки" определи случилото се покрай вота на недоверие в парламента президентът Росен Плевнелиев. Той обяви, че е притеснен от ниското доверие към Народното събрание и че се надява, следващият път да има дебати и отговорни решения.

Според президента страната е в комбинация от няколко кризи – политическа, парламентарна, икономическа, демографска и на доходите.

„Ние имаме категорично политическа криза. Според мен имаме и парламентарна криза, защото парламентът не функционира на висотата на очакванията на гражданите, за съжаление. Надявам се това да се промени. Имаме и икономическа криза, имаме демографска криза, криза на доходите. Всички тези неща, в комбинация, означават само едно – отговорно отношение. България ще се оправи само по един начин и то много елементарен – когато имаме дългосрочни приоритети, когато се постигне консенсус по тях, и когато поне по тези дългосрочни приоритети, се работи последователно и се постигат резултати. За съжаление, ние сме свидетели на битки от днес за утре, на партизански подход и на липса на последователни усилия по дългосрочни национални приоритети", обясни Плевнелиев.

„Това е демократично избран парламент, който обаче набляга повече на партизанските битки и на процедурните хватки, отколкото на проблемите, които бяха поставени от хората. Много ми се иска да се върнат обратно към основната си мисия, защото нацията го изисква. Това, което остана след проведените дебати, са думите на лидера на „Атака", който каза - "Аз отсъствах четири дни и държавата щеше да се срине без мен". Това е важно да се помни и да се знае", коментира Плевнелиев.

Миналата седмица заседанията на парламента, в които трябваше да се състоят дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие, се провалиха заради отказа на депутатите от партията да се регистрират. Бойкотът им пък беше провокиран отсъствието на парламентарната група на „Атака", която беше в Брюксел.

„Надявам се наистина следващият път в парламента да има дебати, отговорни решения, да се чуят аргументи, контрааргументи, а не пред очите на нацията да се разиграват безпринципни и чисто процедурни хватки, които не водят до никъде", каза президентът.

Той посочи, че е силно притеснен от рекордно ниската степен на доверие към гражданите в парламента. Проучване на „Алфа рисърч" от сряда показа, че доверие в Народното събрание имат едва 11% от българите.

„Това, което се случи покрай вота на недоверие, не работи за повишаване на доверието на гражданите в институциите", допълни Плевнелиев.

За намеренията за нови заеми от немски банки, президентът изрази надежда, че хода си правителството е разчело в актуализацията на бюджета през август. Плевнелиев обаче възкликна: "Защо точно немски банки, защо не са австрийски например, или френски? Няма ли да се организира търг, за да победи най-добрата оферта с най-ниската лихва?"

Категорично виждаме вълна от уволнения, и за мен това е поредната чистка в администрацията в България, каза президентът.

"Трудно мога като президент да коментирам действия на правителството, които са изцяло в техните компетенции. Това е тяхно право. Така са преценили", бе коментара на Плевнелиев за уволнението на шефа на Държавна агенция за бежанците. И продължи, че винаги остава въпросителна, трябва ли по този начин да се уволняват хората, още повече представители на висшата администрация и ръководители на важни институции. "Но, за съжаление, това не е единственият случай, който наблюдаваме днес в България", каза още президентът.

По отношение на бежанската вълна в България Плевнелиев каза, че страната ни се намира в извънредна ситуация и че той очаква до края на годината бежанците да се увеличат двойно. Той призова хората да покажат гостоприемство и солидарност към емигрантите, а институциите да подходят отговорно, организирано и съпричастно към проблемите им.

Президентът Росен Плевнелиев наблюдава заключителния етап на командно-щабното учение „Щит-2013", което се провежда на полевия учебен полигон „Корен". Държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили наблюдава възстановка на реални бойни действия. Военни формирования от Българската армия ще демонстрират и възможностите за управление от тактически оперативен център на механизирана бригада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай