Плевнелиев дава на съд референдума на Слави

Плевнелиев дава на съд референдума на Слави | StandartNews.com

Енергията на хората не трябва да се използва напразно, обяви Захариева

Президентът Росен Плевнелиев е готов да даде въпросите от референдума на Слави Трифонов на Конституционния съд. Депутатите да отправят питане до съда дали част от тях не са в разрез с Конституцията, призова той в предаването "Панорама" на БНТ.

Ако не го послушат, Плевнелиев ще атакува сам. Едно от противоречията с основния закон е питането за намаляване на броя на депутатите, защото в него е записано, че те са 240. Парламентът вече допусна провеждането на референдума заедно с президентските избори през есента. Народните представители запазиха и шестте въпроса, които са за по-малко депутати, за задължително и електронно гласуване, за намаляване на партийните субсидии.

"Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията, но трябва много да внимаваме кой и как го използва. Колкото съм горд, толкова съм и притеснен, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти и в един слънчев ден ще се окаже, че лекарството е употребено не по правилния начин", коментира Плевнелиев. И се зарече, че президентската институция ще мисли и ще вземе отговорно решение.

"За мен не е проблем, дори да съм сам, дори да съм последният бушон в държавата, аз ще действам", се закани държавният глава. Критика към референдума на Слави вече отправи и премиерът Бойко Борисов, като се скара на депутатите, че са подведени по популизма.

"Особено единият от въпросите е не 100, а 1000% противоконституционен", отсече Борисов. Затова от ГЕРБ вече са обсъдили с партньорите си - РБ и ПФ, дали да не попитат КС. "Това е съвсем нормалната законова форма - или народните представители, или президентът Росен Плевнелиев, да сезираме КС", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Но уточни, че темата тепърва ще се обсъжда. За атака на референдума пред КС призова и министърът на правосъдието Екатерина Захариева. "Енергията на хората не трябва да се използва напразно", убедена е Захариева.

Шега за рождения му ден

ДСБ май са се пошегували с президента Росен Плевнелиев на рождения му ден с офертата да го подкрепят за втори мандат. По този начин от ГЕРБ разчетоха петъчния призив - всички партии с проевропейска ориентация да издигнат отново Плевнелиев, макар и той да не знае за това.

Държавният глава отбеляза 52-рия си рожден ден. "Радан Кънев явно си търси по някакъв начин да бъде отразен от медиите, затова може би се е пошегувал с президента в навечерието на рождения му ден. Това е един добър повод да му го честитим", коментира в Русе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай