Плевнелиев: Счупихме репутацията на България

Плевнелиев нарече атаката срещу главния прокурор Иван Гешев ужасяваща и нечовешка

Плевнелиев: Счупихме репутацията на България | StandartNews.com

Като отвратителен акт на тероризъм обяви атентата срещу главния прокурор Иван Гешев бившият президент Росен Плевнелиев.

Пред бТВ Плевнелиев нарече атаката ужасяваща и нечовешка. Трябва всички да си дадат сметка какво се е случило вчера. Досега не сме имали такъв случаи срещу институцията на главния прокурор, добави Плевнелиев.

Той отбеляза, че в Европа гледат на България като държава, която е неуправляема, корумпирана, в тежко политическо противопоставяне и мафията се завръща със страшна сила. Толкова много счупихме  репутацията на България и отговорност носят всички политици, включително и президентът Румен Радев, допълни Росен Плевнелиев.

Президентът иска да види каква е реакцията на „Продължаваме промяната“ по случая. Плевнелиев се надява опитът за атентат срещу главния прокурор да не раздели партиите от 49-то Народно събрание. Той призова държавният глава да даде още няколко дни време преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Бойко Борисов и Кирил Петков могат да допринесат за разплитането на пъзела в политиката и да потиснат биткаджийството за съставяне на правителство, изтъкна Росен Плевнелиев.

Той се надява да има натиск върху България да състави правителство, но според Плевнелиев няма такъв натиск. Няма външна намеса за съставяне на правителство – или ние ще направим правителство, или ще извършим колективно самоубийство, предупреди Плевнелиев. Той добави, че с действията си България ще загуби 10 млрд. лв. от ЕС.

Росен Плевнелиев не изключва да има нов кабинет „Попов“. БСП са почти невъзможен партньор за съставяне на правителство, каза Плевнелиев. Пред ГЕРБ има два варианта – програмно или експертно правителство. Ако трябва да се правят избори 2в1 да бъдат с европейските, но не с местните избори, каза още Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай