Предупреждение от Плевнелиев, за какво призова

Според него думата на 2022 е "разделение"

Предупреждение от Плевнелиев, за какво призова | StandartNews.com

Росен Плевнелиев предупреди, че България изпуска последния влак, с който може да постигне пълна европейска интеграция и има голяма опасност да попадне в геополитическа изолация. Той призова към единство по основните приоритети.

"Нека да се стегнем и затова толкова много ме боли - защото изпускаме последния влак на единството по три неща, за които не бива повече да се караме. А за всичко останало, правете каквото си искате със своите пропагандни машини. А тези три неща са доброто име и репутация на България, конституцията да се надгражда, а не да се изнасилва и третото най-важно нещо - ЕС и интеграцията. Така, както дедите ни и Апостола на свободата са ни казали - бъдете равни на другите европейски народи, следователно - влезте в еврозоната и Шенген. Представете си вариант, в който Румъния влезе в Шенген, а ние не. Ето това е геополитическа изолация - като някакъв буфер, през който влизат мигранти и затворени откъм Дунава. Дотам сме!", каза Плевнелиев.

Според него "Продължаваме промяната" е създадена в условия на зависимости от президента Румен Радев, които трябва да се обяснят на обществото. Плевнелиев определи действащия държавен глава като популист и го призова за извинение заради участието му при влизането на "Продължаваме промяната" във властта.

"Кога е постъпил правилно президентът Радев - когато ги е представил като най-доброто, или когато ги нарече шарлатания? Като е казал шарлатания, да обясни какво се случва там, защо така ги е нарекъл. Тази дума за мен е "едно си казал, друго си вършил, тежка форма на липса на интегритет". Защото ако си демократ, спазваш върховенството на закона", посочи той.

"Продължаваме промяната" можеха да имат всичко, за което се борят, ако, заедно с "Демократична България", се бяха коалирали с ГЕРБ в рамките на първия мандат и усилията на контактната група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси", заяви Плевнелиев в "Денят започва с Георги Любенов".

Според него са необходими промени в конституцията, с които да се премахне съществуването на служебно правителство.

"Това е вреден институт, който къса институционалната нишка в държавата и от тази гледна точка имате ефекта на изчегъртване на всеки три месеца", смята Плевнелиев.

Той изтъкна, че при формирането на контактната група за формиране на мнозинство в рамките на първия мандат лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е дал пълен карт бланш, което означава, че ако "Продължаваме промяната" са искали, са можели да имат свой премиер, а главният прокурор е нямало да се казва Иван Гешев.

"Такова чудо в политиката не е имало досега - тази стена от пропаганда и липса на логика. Ударихме се в стена на липса на елементарна логика на политическите действия. Новото поколение български политици сякаш не ни разбират и гледат на нещата по друг начин. Тези вълшебни за нас думички като надграждане, прогрес, мъдрост, да се поучиш от предишното поколение - лошото да подобриш, доброто да надградиш - няма такова нещо. Има едни опорни точки, чисто пропагандни и в еманацията на всичко това е "Продължаваме промяната". "Демократична България" бяха по-склонни, но винаги поставяха условието - "Да, обаче ПП...ако те не направят крачка, и ние няма да направим!". Казваме на всички - изпускаме последния влак за еврозоната, ако не влезем, държавата изпада. Ставаме бананова република..."Шенген, правосъдната реформа - искате ли ги?" - "Да!" - "Дайте да ги направим!" - "Ама не може с ГЕРБ. Никога и нищо с ГЕРБ", каза Плевнелиев.

Според Росен Плевнелиев думата на 2022 е "разделение".

"Изминава година на тежко разделение и политическо противопоставяне, в която хората, където и да са в България, казват "Нямаме път, нямаме посока!". Една година, в която България изглеждаше като тъмен балкански субект, като бананова република с липса на воля да решим най-важната от всички кризи - политическата", сочи равносметката на президента на Република България за периода 2012-2017.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай