Петков предупреди за голяма опасност за България

Страната ни може да остане без газ

Петков предупреди за голяма опасност за България | StandartNews.com

Има риск за газовите доставки в България и Европа при ескалация на конфликта около Украйна.

За това предупреди премиерът Кирил Петков след участието си в среднощния парламентарен контрол.

По-рано днес Русия поиска НАТО да изтегли войските си от Румъния и България, което предизвика множество негативни реакции у нас и сред партньорите ни от НАТО.

Виж още: Радев остър към Русия. България не приема ултиматуми

"Ако конфликтът излезе извън контрол под някаква форма, ние можем да имаме рискове с газовите доставки - това е не само за нас, но и за цяла Европа. Вече говорихме с енергийния министър - какви са алтернативите и какво друго може да се направи, така че да сме сигурни, че енергийната ни сигурност е запазена", коментира Петков.

Министър-председателят е на мнение, че България е голям производител на електроенергия и при такива екстремни ситуации ще може да компенсира с електроенергия част от липсата на газ, съобщи БТА. "Аз лично се надявам, че няма да се стигне чак дотам. Мисля, че много хора в момента работят сериозно в дипломатически план да се стигне до деескалация. Това е моята информация до този момент и се надявам, че част от тази реторика, на която бяхме свидетели днес, е повече реторика, отколкото реална опасност за наистина случващ се конфликт", коментира той.

Министър-председателят информира, че е провел разговор по телефона с министъра на отбраната. Той подчерта, че България трябва да продължава да настоява за деескалация на напрежението и за разрешаване на конфликта по дипломатически път.

Виж още: Кирил Петков с остър коментар за анексирането на Крим

На въпрос защо не е отишъл на гроба на Гоце Делчев при визитата си в Скопие, Кирил Петков каза, че е бил само за по-малко от осем часа в Република Северна Македония. Първите осем часа беше много по-важно да сложим точната рамка на нашия диалог, допълни той.

Министър-председателят коментира, че следващата седмица е срещата между министрите на двете страни, а още първата седмица след това, ще започнат работа и съвместните работни групи.На въпрос ще направи ли проверка за 32 млн. бонуси в НАП, Петков котговори, че е много по-важно да чуем две неща - едното е не къде са 32 млн. лева за бонуси, а къде са 630 млн. лева за язовири. Другото, което е важно да се каже, е, че за пръв път НАП нямаше специален лист от недосегаеми, за пръв път имаме такава висока събираемост, допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай