Неделя,

Петков хвърли ръкавицата на Радев. Иска КСНС за Северна Македония

От: СТАНДАРТ -
10072
Петков хвърли ръкавицата на Радев. Иска КСНС за Северна Македония
A
A
A

Премиерът Кирил Петков хвърли ръкавицата на президента Румен Радев. Поиска държавният глава да свика Консултативен съвет по национална сигурност относно състоянието на преговорите между България и Република Северна Македония.

Премиерът подчерта в специално видеообръщение, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение.

"На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица", поиска премиерът.

Кирил Петков потвърждава, че кабинетът няма да направи нищо на база на външен натиск и преди пълно разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбочено обсъждане в КСНС, както и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава: Българският парламент.

"Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори", завърши обръщението си Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички