Петков изненадан от партията на Янев, нарече избора му грешка

Много е опасно министър да говори със собствен глас, каза премиерът

Петков изненадан от партията на Янев, нарече избора му грешка | StandartNews.com

Изненадата си от намерението на Стефан Янев да прави партия изрази премиерът Кирил Петков в новото предаване на бТВ „Защо, г-н министър?” и определи включването на бившия служебен премиер в екипа си като грешка.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков каза има ли заплаха за България

„Партията на Стефан Янев ме изненада. 3 дни след уволнението и вече е в готовност за създаване на партия“, каза Петков. На въпроса кое е по-опасно военен министър, който не може да определи случващото се в Украйна като война или коалиционен партньор, който е против санкциите срещу Русия, Петков отговори: „Едно е много опасно, когато един министър говори със собствен глас. Не е в координация с цялото правителство, когато имаме различни гласове от името на изпълнителната власт. Това е наистина некоординирана опасност“.

Петков определи към днешна дата включването на Стефан Янев в екипа си като грешка.

По повод войната в Украйна Петков заяви: "Вярвам, че няма опасност за война у нас. Българското население трябва да е спокойно.“

„От друга страна опасността е тази война да продължава в Украйна за много дълго време и да стане ужасяваща война, в която много хора умират и да има рискове за неща като техните ядрени централи – да, има такъв риск“, обясни той.

Според Петков най-голямата опасност е свързана именно с ядрените централи в Украйна

„Аз лично видях опасност, когато сградата в техния АЕЦ пламна. Това за мен беше директна заплаха за нашата сигурност. Рискът с ядрените централи на Украйна за мен е номер 1 като най-голям мащаб потенциално за българското население. Министерски съвет отпусна вече средства да сме готови. Аз вярвам, че няма да се случи. Не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко. А за таблетки с йод и сигналната система, за която също не работеше изцяло, това е важно. Още в понеделник свиквам специален щаб, който да сложи всичко това, което би трябвало една държава да има да влезе в оперативна готовност“, каза той.

Руският посланик Елеонора Митрофанова се извинила на премиера Кирил Петков за обидните си постове срещу България във фейсбук, съобки Кирил Петков.

Министър-председателят разказа, че той лично привикал посланичката. Защото това, което видях в последните дни бе недопустимо. Тя, което изказа с постове като обидни думи, българската държава има самочувствието, че когато това се случи, не може да остане безучастна, заяви премиерът.

Разговаряхме как би изглеждала една дипломатическа мисия и как уважението към българските институции може да бъде изразено, каза още Петков.

Посланик Митрофанова обеща, че руското посолство ще се отнася с уважение и респект към българските институции, каза още Петков. Митрофанова обещала да говори с подчинените си в мисията и да внимава повече да няма подобни постове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай