Кирил Петков каза има ли заплаха за България

Най-голямата опасност бе, когато видяхме сградата в украинската АЕЦ горяща, заяви премиерът

Кирил Петков каза има ли заплаха за България | StandartNews.com

Вярвам, че няма заплаха от война за нас. Българското население трябва да е спокойно. Това каза премиерът Кирил Петков в интервю за бТВ. Но призна, че евролидерите са били изненадани от първите руски въздушни удари по Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Петков изненадан от партията на Янев, нарече избора му грешка

Най-голямата опасност бе, когато видяхме сградата в украинската АЕЦ горяща, заяви Петков. Според него това е директна заплаха върху нашата сигурност.

Рискът за ядрените централи е най-висок, категоричен бе Петков.

Той съобщи, че в понеделник прави специален щаб, който да следи за оперативната готовност на страната ни по отношение на гражданска защита и пожарна безопасност.

Първият щаб, който направихме, бе за посрещането на бежанците от Украйна. Това вече работи, каза Петков.

С новата седмица хотелиерите, които приютяват бежанци, ще могат да дават фактури за разходите си в Министерство на туризма и да получават по 40 лв. за човек.

За пшеницата е направен план и страната ни е подсигурена с количества до 2023 г. В момента резервът от горива е близо до цялостния резерв  - за 90 дни. Част от количествата се намират в България, друга – извън страната. Сега се мисли как да се увеличи количеството горива в България, каза Петков.

Руският посланик Елеонора Митрофанова се извинила на премиера Кирил Петков за обидните си постове срещу България във фейсбук, съобки Кирил Петков.

Министър-председателят разказа, че той лично привикал посланичката. Защото това, което видях в последните дни бе недопустимо. Тя, което изказа с постове като обидни думи, българската държава има самочувствието, че когато това се случи, не може да остане безучастна, заяви премиерът.

Разговаряхме как би изглеждала една дипломатическа мисия и как уважението към българските институции може да бъде изразено, каза още Петков.

Посланик Митрофанова обеща, че руското посолство ще се отнася с уважение и респект към българските институции, каза още Петков. Митрофанова обещала да говори с подчинените си в мисията и да внимава повече да няма подобни постове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай