Петков и Василев върнаха диалога, ИТН добави експертизата

Мълчаливото съгласие и едно гише - най-после управленски приоритет. Предложението е на Каримански

Петков и Василев върнаха диалога, ИТН добави експертизата | StandartNews.com

Всеки, който през последните три дни е следил преговорите за съставяне на правителство, е забелязал две неща - инициативата и диалогичността е в "Продължаваме промяната", а експертизата - в Има Такъв народ.

Факт е, че след месеци на изобилие от раздразнения и дефицит на диалог единствено Кирил Петков и Асен Василев успяха за съберат 4 партии на разговора за бъдещето на България и то в диалог по конкретни управленски решения. Успешната формулата за тях обаче в голяма част от случаите излезе от ИТН.

Един от примерите за това е, че чаканият от години принцип на мълчаливото съгласие най-после ще бъде въведен. За това си стиснаха ръцете четирите партии, участващи в преговорите за правителство - "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и Демократична България. Предложението е на партията на Слави и бе одобрено от работната група в сектор "Икономика".

Почти всички експертни предложения, направени от топ финансиста Любомир Каримански бяха приети от останалите партии. Сред тях са все неща, които бизнесът отдавна чака. На първо място промяна в законовите разпоредби с цел преодоляване на междуфирмената задлъжнялост. Създаване на единен регистър с нередовни платци. Гарантиране на навременните плащания от страна на държавата и общините към бизнеса.

Ще има промяна в Търговския закон с цел правно обезпечаване на различните етапи във финансирането на стартиращите компании. Промяна в ЗОП пък ще осигури прозрачност и проследимост на критериите, изпълнението и контрола на поръчките - опростено и прозрачно избиране на най-добрите доставчици за дейността.

Сред най-чаканите от бизнеса реформи е въвеждането на цялостно електронно обслужване и системна обработка на информация в публичната администрация целящо: “едно гише за всичко“. Ще бъде създадена дигитална платформа, чрез използване на изкуствен интелект, с цел улесняване на бизнеса при търсене и кандидатстване по европейски програми и проекти.

Експертизата на Има Такъв Народ пролича и в сектор "Енергетика". Прекратяване на проекта „Белене“ и продължаване на проекта за изграждане на нови блокове на територията на АЕЦ "Козлодуй", предложи безспорният енергиен спец Иван Хиновски. Той разви идеята на ИТН на мястото на площадката на АЕЦ "Белене" да бъде изграден завод за производство на зелен водород. България остава ядрена държава, ще развива АЕЦ "Козлодуй", заяви Асен Василев след разговорите. В тях бяха приети предложенията на ИТН за спешни компенсации на бизнеса заради високите цени на тока.Пълно единодушие имаше по предложенията на ИТН в сектор земеделие, направени от Пламен Абровски. Акцент в тях са стимулите за родните производители. В различните категории продукти вече ще има разграничаване на пресни и свежи плодове и зеленчуци. Ще бъде развита политика за качество. Ще бъдат създадени защитени наименования като например „самоковски картоф“, „смилянски боб“ и др., чрез които да се добави стойност.

Изцяло в помощ на земеделските производители е предложението държавата да създаде в рамките на земеделското министерство специализирано звено, което да се занимава с намиране на пазари. То трябва да работи в тясно сътрудничество с икономическите аташета на България. За да се реализира идеята обаче ще има допълнителни разговори за сътрудничество с Министерство на икономиката.

Цялостната програма на ИТН в земеделието включва още засилване конкурентоспособността на българското пчеларство, популяризиране на пчелните продукти и повишаване информираността в населението, за да се насърчи консумацията им, с цел насърчаване на тяхната консумация, възраждане на лозарството, повсеместно залесяване.

В сектор "Правосъдие" най-чаканите от хората и бизнеса промени, също дойдоха от експертите на ИТН. По тяхно предложение ще започне работата по изготвяне на нов закон за частния фалит. А за да се подобри достъпът до правосъдие ще бъде ревизиран размерът на държавните такси.

Верни на принципа си за борба с корупцията и цялостна реформа на съдебната система юристите на ИТН постигнаха съгласие за промени във Висшия съдебен съвет, които да включват евентуално премахване на парламентарната квота. А също така - закриване на специализираните съдилища и реформиране на регулаторните органи – КЗК, КФН, КЕВР, КРС чрез изменения в секторното законодателство.

Всички политически новини

Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай