ПЕС с курс против строгите икономии

ПЕС с курс против строгите икономии | StandartNews.com

Гражданите очакват от нас да им предоставим възможности, заяви соцлидерът Станишев

„Време е да се изправим срещу идеологията на строги икономически ограничения и да върнем Европа обратно на пътя към растежа и работните места. След 8 години на жертви и еднопосочни политики, гражданите очакват от нас да им предоставим възможности."

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на среща в Камарата на депутатите в Рим. Италианският министър на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан също взе участие в нея. Лидерът на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела се обяви за фискална гъвкавост от страна на институциите на ЕС. Партията на европейските социалисти иска да обедини силите на всички свои партии-членки на национално ниво, за да представи ясна алтернатива на политиката на строги икономически ограничения в Европа. Премиерът на Италия Матео Ренци вече започна този разговор с искането за компенсиране на страната му заради бежанската криза, като средствата ще бъдат използвани за социални плащания през бюджета. Друг ляв премиер – на Португалия – възнамерява да води преговори с ЕК по отношение на бюджетните ограничения. Антонио Коща води дебат с Комисията, заради предвидената възможност за повече социални плащания от страна на новото правителство.

По идея на Станишев на срещата бяха поканени председателите на националните парламенти, представители на лявото политическо семейство, и лидерите на националните парламентарни групи на левите партии в ЕС. Целта е да се създаде работеща мрежа от парламентаристи, чрез която да се обменят добри практики и успешни законодателни инициативи. За координатор на парламентарната мрежа към ПЕС бе избран Андреас Шидер, лидерът на групата на социалдемократите в австрийския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай