Пеевски: Цветанов ме натискаше да пазя Киро Японеца

Искаше от Цацаров да назначи Ася Петрова, каза депутатът от ДПС пред ПИК

Пеевски: Цветанов ме натискаше да пазя Киро Японеца | StandartNews.com

София. Делян Пеевски командва прокуратурата и Висшия съдебен съвет, обяви тази сутрин по Би Ти Ви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Агенция ПИК се обърна към депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за коментар на твърденията на Цветанов, както и за коментар по други горещи теми в държавата - включително и за отношенията му с Цветан Цветанов и главния прокурор Сотир Цацаров.

 

- Г-н Пеевски, Цветанов твърди, че вие командвате прокуратурата и припомня срещата с главния прокурор Сотир Цацаров, на която сте присъствали и вие? Как ще коментирате?

 

- Лъжите на Цветан Цветанов вече минаха всички граници. Време е на това да се сложи точка и затова най-после ще разкажа за тази прословута среща в неговия кабинет от началото на миналата година. Още повече, че лъжите на Цветанов вече нямат отношение само към мен, а и засягат сериозни институции. Затова съм длъжен да реагирам.

 

Наистина аз бях там, в кабинета на господин Цветанов във вътрешното министерство, по негова покана. В този кабинет съм бил многократно през годините. И както си разговаряхме, звънна секретарката му, за да съобщи, че е дошъл главният прокурор. Аз предложих да тръгна, но г-н Цветанов настоя да остана. После съм щял да тръгна.

 

Главният прокурор влезе в кабинета и г-н Цветанов ребром започна разговора с него в мое присъствие, без никакви притеснения.

 

- Добре, за какво толкова беше този разговор?

 

- Цветанов разискваше две теми. Първо - поиска ултимативно от главния прокурор да назначи протежето му Ася Петрова за заместник главен прокурор. И по-скоро, поиска от г-н Цацаров гаранции, че изборът на Петрова пред ВСС ще мине. Каза, че тя му била много близка и много държал да заеме поста. Цацаров трябвало да осигури подкрепата във ВСС...

 

И втората тема - Цветанов поиска в никакъв случай да не бъде избиран Борислав Сарафов за заместник главен прокурор. Каза, че с него се познавали отдавна, но не го харесвал. Имал лични причини да не го харесва.

 

- Как реагира главният прокурор, това е безпрецедентен натиск!

 

- Видях, че на главния прокурор никак не му стана приятно. Но Цветанов продължи с нова молба: искаше Цацаров да прикриел разследване, дошло от Македония, срещу съдийката Румяна Ченалова...

 

- Това е съдийката по делото "Октопод", нали?

 

- Да, именно. Цветанов каза, че много държал на тази съдийка, тя непременно трябвало да остане съдийка по Октопода. Останах с усещане, че Цветанов е в някаква договорка с тази съдийка. На това главният прокурор отсече, че няма как да приеме. Отсече го остро и Цветанов видимо се изнерви. В този момент им казах "довиждане", защото срещата ставаше откровено непрятна.

 

- Казахте, че сте се виждали често с Цветанов през времето? По какъв повод, искал ли е нещо от вас?

 

- Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. Молбата му - ще го кажа в прав текст, бе да осъществявам чадър в моите медии над няколко престъпни босове, с които той и Станимир Флоров били близки.

 

- За кои босове стана дума?

 

- Ами например за Киро Японеца и за Йоско от Сливен, който оказвал голяма подкрепа на ГЕРБ в изборните кампании. Но това са само част от имената, за които ме е молил.

 

- И какво, вие съгласихте ли се, осъществихте ли такъв медиен чадър?

 

- Да, сега със съжаление ще призная, че съм оказвал такова съдействие.

 

- Преди дни от легия "Антимафия" обявиха, че Цветанов е имал план за вашето подслушване и дори за ликвидацията ви. Имате ли такива данни?

 

- Убеден съм, че ме е подслушвал, а на няколко пъти съм засичал нерегламентирано проследяване. Вижте, длъжен съм да споделя тези факти, за да е ясно на обществото какъв е този човек - Цветан Цветнов, какви замисли е имал и как и за какви цели е използвал поста си на вътрешен министър. Ползвал е властта си, за да осъществява натиск от името на държавата върху определени хора. Включително и върху мен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай