Първанов за наводненията: Липсва превантивна функция

Първанов за наводненията: Липсва превантивна функция  | StandartNews.com

София. Институциите показват бързо действие, но липсва превантивната функция – да се чистят коритата на реките и язовирите и да се спре безразборната сеч. Това заяви във връзка с наводненията президентът (2002 г. – 2012 г.) и лидер на АБВ Георги Първанов пред бТВ.

По думите му АБВ е поискала мораториум върху износа на дървесина, защото „отворените врати към нашите съседи позволяват безразборна сеч". По думите му това искане на АБВ не е било прието в този си вид и по-скоро се говори за ограничаване и по-висок контрол, но тепърва трябва да се видят резултатите.

Първанов напомни, че по настояване на Росица Янакиева при обсъждането на Бюджет 2015 са заделени 10-15 млн. лева за общините, които да се използват при екстремни ситуации.

„Можем да построим по-малка част от магистралите, но този проблем не можем да го оставим", категоричен беше Първанов, който допълни, че водните бедствия имат тежък психологически ефект върху цялата държава.

Президентът запита защо е било закрито министерството на извънредните ситуации без да се създаде аналогична структура, която да действа при бедствия. В отговор на въпрос как се справя МВР с това си задължение, Първанов коментира: „Всяко мегаминистерство буди съмнение у мен" и напомни, че силовото ведомство си има и други проблеми, като даде пример с поръчковите убийства и контрабандата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай