Парламентът ще реши създаването на газова борса

България има голям потенциал да се превърне в регионален газов разпределителен център

Парламентът ще реши създаването на газова борса | StandartNews.com

Депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за енергетиката, които регламентират създаването на газова борса.

Предложените изменения в Закона за енергетиката предвиждат създаване на ликвиден борсов пазар на природен газ. Вносителите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" посочват, че създаването на лицензирана газова борса включва и мерки за преодоляване на ниската ликвидност в настоящия момент, които ще дадат възможност на търговците да сключват сделки на едно място. Участниците на пазара с природен газ ще могат и в бъдеще да осъществяват сделки въз основа на двустранни договори.

В мотивите се развива и тезата, че България има голям потенциал да се превърне в регионален газов разпределителен център, като се посочва, че в основата е концепция за газов хъб „Балкан“, разработена съвместно от Европейската комисия и българското правителство.

В парламента ще стартират и разговорите за това какъв да е размерът на държавното финансиране на политическите партии, като ГЕРБ обявиха, че са склонни на разговори, ако повечето политически сили не се обединят около идеята им за 1 лев на глас. Очаква се консултациите да започнат в 10:00 часа, като нагласата е те да за закрити за медиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай