Парламентът гледа закони, предложени от опозицията

Народното събрание започва работата си за тази седмица

Парламентът гледа закони, предложени от опозицията | StandartNews.com

С проектозакони, предложени от опозицията, Народното събрание започва работата си за тази седмица.

Промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени от "Възраждане", предвиждат всяка парламентарна група, независимо от големината си, да може да предлага провеждане на референдум. Сега това може да стане с подписите на най-малко една пета от състава на парламента.

От "Възраждане" са записали и намаляване на необходимите подписи - от 200 000 на 50 000, с които такова искане може да бъде внесено. Също така - премахване на долния праг за признаване на един референдум за валиден и премахване на ограниченията за темите, по които може да се прави допитване.

БСП са внесли промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица, с които доходите от трудови правоотношения на ненавършилите 26 години и доходите до линията на бедност да са необлагаеми.

С промени в Закона за съдебната власт "Има такъв народ" настояват за намаляване на правомощията на главния прокурор чрез ограничаване на броя на заместниците му до двама - за Върховната касационна и Върховната административна прокуратури, институционализиране на общите събрания на всички прокуратури и Националната следствена служба и отмяна на възможността за командирована в системата на прокуратурата.

Депутатите ще гласуват и някои кадрови промени. От групата на ГЕРБ предлагат Десислава Трифонова да е секретар в 49-о НС на мястото на Тома Биков. Любен Дилов напуска Комисията по политиките за българите извън страната и отива в Комисията по култура и медии, където заместник-председател става Петър Николов, бивш заместник-министър на образованието.

В програмата на парламента е включено и първо гласуване на промени в Закона за пътищата, с които се въвежда европейски регламент за трансграничен обмен на информация за превозни средства и техните собственици, които не са платили пътни такси в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай