Парламентът одобри промените в Закона за хазарта

Парламентът одобри промените в Закона за хазарта | StandartNews.com

Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за хазарта.

Новите текстове касаят режима на облагане на приходите от лотарийни игри. До този момент игрите бинго, кено и техните разновидности не попадаха под текстовете на Закона за хазарта, който беше приет през миналата година.

С поправките тези видове хазартни игри ще се облагат с 15% данък върху оборота, ако са организирани в наземни места - 15% данък върху оборота, и 20% върху разликата между лични приходи и изплатена печалба, ако са организирани онлайн. Този режим на облагане важи за всички останали хазарти игри, но при приемането на закона от предишното Народно събрание в обхвата му бяха пропуснати лотарийните игри.

Поправките ще бъдат запомнени с куриоза, който депутатите на ГЕРБ сътвориха в началото на работата на новото Народното събрание. Сходен с приетият днес законопроект бе предложен от Георги Кадиев от БСП. Неговите поправки бяха подкрепени и приети в бюджетната комисия, но в пленарна зала депутатите на ГЕРБ се объркаха и текстът не мина. Часове след тази случка, Менда Стоянова внесе същия законопроект, който днес бе окончателно приет.

Според вносителите и Георги Кадиев приходите за бюджета от облагането с данък на лотарийните игри ще бъдат около 5 млн. лева годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай