Вторник,

Паргов: В Бюджет 2020 в София няма амбиция за справяне с проблемите

От: Иван Ватахов -
A
A
A
  • БСП предлага увеличение на приходната част в бюджета с 53 милиона лева, които да бъдат разпределени за районите, за изграждане на нови детски градини, както и за две многофункционални зали в "Люлин" и "Младост"

В Бюджет 2020 не виждаме желание и амбиция за справяне с проблемите в София. Това заяви лидерът на БСП – София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по време на брифинг преди началото на днешната сесия. Първата точка от дневния ред в нея е гласуване на бюджета на Столична община за тази година.

"Предлаганият бюджет е следизборен, след рекордния миналата година преди местния вот, и показва липса на желание и амбиция за справяне с проблемите в София, заяви Калоян Паргов. - А от ГЕРБ толкова дълго и амбициозно говориха в предизборната кампания за влизане в кварталите и за решаване на проблемите там. По начина на разпределение и приоритизиране в този бюджет едва ли в края на годината ще може да се похвалят с някой напълно решен проблем, който се влачи вече 10 години".

Лидерът на БСП – София заяви, че за поредна година групата на социалистите показва на управляващите занижената и подценена приходна част в бюджета. Калоян Паргов добави, че това е традиционна практика на управляващите, за да може после да отчетат голяма събираемост. "Ще предложим увеличение с 53 милиона лева в приходната част и ще ги заложим в определени приоритети. Единият от тях е децентрализация, за която всички говорим, но не я виждаме в този бюджет. Имам предвид разпределение на средства за самите райони. Хората отдавна очакват общината най-накрая да влезе в кварталите, а кметът Фандъкова да си изпълни предизборното обещание. Разбира се, темата за детските градини. Тя от над 10 години ни вълнува и все още е нерешен проблем. Там има нужда от инвестиции за сгради. Предлагаме в кварталите "Люлин" и "Младост" да има две нови функционални зали, за да може да децентрализираме развитието на културата и на спорта, които предимно се концентрират в центъра. Това са част и от нашите предизборни приоритети, които кметът Фандъкова споделяше в рамките на кампанията".

Калоян Паргов заяви също, че съветниците от групата на БСП в СОС не подкрепят бюджета, тъй като по начина на неговото съставяне те не виждат защита и желание за реализация на политиките, които трябва да бъдат проведени в София. "Това е най-важният акт на новия общински съвет. Той ще постави разделителната линия между управляващи и опозиция по същество, коментира още лидерът на столичните социалисти. - Тази сутрин преди сесията пред общината протестираха граждани от 15 квартала. Те чакат общината да реши проблемите им. Как ще се случи това с 10 милиона лева за 24 района?! Как с 300-400 000 лева ще се справят с инфраструктурните проблеми в районите, след като изграждането на един километър стандартна улица с тротоари и бордюри струва половин милион лева?! Част от протестиращите граждани пред общината днес са от Панчарево. Там все още нямат тротоари! А общината вече 30 години абдикира от задълженията си. Асфалтът и по-голямата част от инфраструктурата в кварталите е още от времето на социализма. Въпросът ми е кога Столична община ще започне да изпълнява задълженията си и ще влезе ли някога в кварталите?!".

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички