Отхвърлиха окончателно данък "уикенд"

Отхвърлиха окончателно данък "уикенд" | StandartNews.com

Депутатите  окончателно отхвърлиха въвеждането на частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията или т. нар. данък "уикенд".

Народните предсавители намалиха и тавана на плащанията в брой. Вместо сегашните 15 хил. лв., те решиха, че сумата ще е 10 хил. лв. Правителството пък предлагаше таванът да е 5 хил. лева.

Парламентът отхвърли предложението на Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок да има данъчно облекчение за физически лица, които правят дарение на семейства с деца, нуждаещи се от лечение. Това беше и единственият текст, по който имаше дебат и се стигна до прегласуване. На първото гласуване депутатите подкрепиха предложението, но при прегласуването то беше отхвърлено.

Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт става въпрос само за 5% данъчно намаление на физически лица, които не са чак толкова много.

Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява парламентарната бюджетна комисия, призна, че по принцип предложението е разумно, но текстовете трябва да бъдат прецизирани.

Парламентът отхвърли и другото спорно предложение на кабинета за данък "градина" с приемането на второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Новият данък беше предложен от правителството по искане на финансовото министерство, което настояваше собствениците на малки ниви и селски градини в строителните граници на населените места да плащат данък от началото на 2016 година.

Спорният текст обаче беше отхвърлен още от водещата бюджетна комисия, а днес и парламентът не го прие. Така за следващата година остава в сила настоящата разпоредба, според която данък върху имотите не плащат собствениците на земеделски земи и гори, с изключение на застроените терени, за които се дължи налог за застроената площ и терена под нея.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай