Освобождават от пост директора на Агенция по заетостта

Освобождават от пост директора на Агенция по заетостта | StandartNews.com

София. Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова ще бъде освободена от длъжност днес или най-късно утре, предаде БНР. Мотив за уволнението е системното недоверие от страна на Еврокомисията към работата на Лозанова.

Премиерът Пламен Орешарски отказа да потвърди или отрече информацията, но заяви от парламентарната трибуна, че предстоят промени в Агенцията.

Вече има 3 писма, изпратени през последните 2 години от Брюксел, за пропуски в работата на директорката, съобщи БНР. Първото е до министрите Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до вицепремиера Зинаида Златанова, а третото е изпратено тези дни лично до премиера Пламен Орешарски. В него има предупреждение, че в случй, че не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

"Премиерът не постави пред мен въпроса за моето оттегляне", заяви пред журналисти в парламента самата Камелия Лозанова след излязлата информация за нейното отстраняване. Лозанова заяви, че е имала среща с премиера Пламен Орешарски по въпроса.

"Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което се казва в тези писма, то е само мнения, съмнения и те не са свързани с мои нарушения, нито има свързаност с политика", каза Лозанова. Тя заяви, че с премиера дори не са коментирали тя временно да се оттегли от поста.

"Българи пишат тези писма, и са хора, недоволни от прекратени договори. Преди една година създадохме анекс към доставчиците на обучения за по-ясна регламентация на правата и задълженията на агенцията и на доставчиците. До момента за неизпълнение на задълженията от страна на доставчиците на обучения има 21 прекратени договора. До мен, преди мен, това не се е случвало. Предишният ръководител не е прекратявал договори", коментира Лозанова.

На въпрос - кой стои зад писането на тези писма, Лозанова заяви: "Леко притеснена съм, че в момента настоящият заместник-министър е бивш ръководител на Агенцията по заетостта, именно защото по нейно време бяха констатирани и нарушенията по Закона за обществените поръчки...". Запитана дали става въпрос за Росица Янкова, Лозанова потвърди. Росица Янкова е била изпълнителен директор на Агенцията по заетостта за периода юни 2009 г. до септември 2011 г.

"По-скоро говорихме по въпроса да отида в комисията, но аз изчаквам отговора, който те ще ми изпратят на писмата, които аз адресирах към тях", уточни Лозанова. Тя заяви, че не членува нито в ДПС, нито в друга партия.

„За мен е много важно да се знае, че аз и 3500 души, които стоят зад гърба ми, това е агенцията, не трябва да бъдем обругавани, при положение, че постигнахме огромни резултати в работата си. Агенцията по заетостта в момента видимо постига това пазарът на труда да е балансиран. По нашите програми и мерки работят 80 000 души. Над 200 000 заети и безработни бяха обучени. Да се създават такива интриги с работеща институция, с работещ ръководител, е недопустимо", каза още тя.

Лозанова зае поста директор на Агенцията по заетостта по време на управлението на правителството на ГЕРБ. Не беше отстранена от длъжност от новото правителство, но беше назначен одит на Агенцията по заетостта от сегашния министър Хасан Адемов, резултатите от който още не са готови.

В Агенцията в действие е одит на Сметната палата и друг от Европейската комисия, която проверява изразходването на средства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". По всяка вероятност утре Камелия Лозанова ще даде пресконференция, съобщи още БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай