Освободиха Портних от третия път

Освободиха Портних от третия път | StandartNews.com

София. Избраният за кмет на Варна в неделя Иван Портних  бе осводен като народен представител от третия път.

След като депутатът неочаквано не бе освободен на първото и второто гласуване, лидерът на ДПС Лютви Местан предложи трето прегласуване с мотива, че мнозинството трябва "да поеме отговорност".

Заместник- председателят на Народното събрание Мая Манолова обяви, че това е на ръба на парламентарния правилник, тъй като са позволени само 2 гласувания.

Все пак  обаче народните представители на третия път гласуваха 103-ма "за", 6-ма "въздържал се" и 3-ма "против". Като шестимата въздържали се са от Атака, двама от партията на Волен Сидеров бяха против, един от БСП също бе против.

Преди това обаче на две гласувания депутатите отказаха да освободят Портних.

Изненадващо на първото гласуване решението беше отхвърлено с 43 гласа "за", 9 въздържали се, 43-ма против. Депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви впоследствие, че оставката на Портних ще бъде гласувана тогава, когато парламентарната група на ГЕРБ влезе в зала, за да гласува.

Червеният депутат Атанас Мерджанов пък поиска процедура по прегласуване с мотива, че депутатите са дали ясен знак към партията на Бойко Борисов и трябва да покажат, че стоят "малко по-високо от тях".

При повторното гласуване Портних отново не беше избран, като "за" гласуваха 58, 7 се въздържаха и 42-ма бяха против. Въпреки че таблото изписа, че решението е прието, според заместник- председателя на Народното събрание Христо Бисеров в конституцията ясно е казано, че за да бъде прието решението, трябва да са гласували "за" 63-ма народни представители,.

Шефът на парламента Михаил Миков посочи, че това не е прецедент като през 1992 г. Народното събрание отново е отказало да гласува освобождаването на депутат, а процедурата тогава е била придвижена от Конституционния съд.

"Има спор дали има взето решение за освобождаването на Иван Портних като народен представител", допълни Миков, но отказа да коментира допълнително.

"Разбирам опитите на ДПС да изнудват ГЕРБ чрез процедурни хватки да се върнем в парламента, но ние имаме категорично решение по този въпрос", беше коментарът на Иван Портних между двете гласувания. Той определи поведението на депутатите като "дребнаво".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай