Орешарски с оставка, след като отвори КТБ (ОБЗОР)

Орешарски с оставка, след като отвори КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да променяме датата на изборите, каза Лютви Местан

Кабинетът на Пламен Орешарски ще подаде оставка в дните между 23-ти и 25-ти юли. Това стана ясно от думите на министър-председателя. "Подходящият момент за подаване на оставка на кабинета е седмицата 21 - 25 юли. Имам основателни причини това да не бъде на 21-ви. Най-вероятно в сряда - 23-ти, в четвъртък - 24-ти, или в петък парламентът ще може да гласува оставката ми", обясни Орешарски пред bTV. На въпрос защо 21-ви юли няма да е датата на оставката, премиерът уточни, че "съвпада с отварянето на една банка и мисля, че не е добър сигнал в същия ден правителството да подаде оставка". На 21-ви юли офисите на Корпоративна търговска банка - КТБ, трябва да отворят врати за граждани. Премиерът изрази надежда, че в деня на подаването на оставка ще има кворум, за да може да бъде гласувано решението му. Орешарски увери, че оставя държавата финансово стабилна. И дори се пошегува, че често негови близки го питали: "Как издържаш?".

По-рано през деня пък стана ясно, че и депутатите от ГЕРБ излизат от пленарна зала. Решението на групата съобщи зам.-председателят й Цецка Цачева. ГЕРБерите няма да участват и в парламентарните комисии, в които "не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите парламентарно представени партии". "Говоря за ангажименти, поети от техните председатели, партийни лидери на консултациите при президента", поясни Цачева. По думите й повод за бойкота на ПГ на ГЕРБ е, че от БСП са отказали да подкрепят предложенията на БНБ за законовите промени за банките. "Ние ще бъдем тук всеки ден, но няма да участваме в имитация на работещ парламент, какъвто той никога не е бил от неговото създаване през май месец миналата година", каза още Цачева. Решението на ГЕРБ накара част от депутатите да заговорят за по-ранна дата за оставка на кабинета - например 18-ти юли. Премиерът обаче отхвърли тази възможност.

"Датата на изборите бе договорена при президента. Ситуацията е абсурдна, когато тържествено политическите сили договарят дата на изборите преди три дни, една от големите политически партии, каквато е ГЕРБ, да се отмята от думата си на следващия ден", каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова. "Хоризонтът на 42-рия парламент е ясно очертан, респективно и на кабинета "Орешарски", каза днес председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му правителството ще подаде оставка не по-късно от 25 юли. "Аз мисля, че не стои въпросът за промяна в датата за провеждане на избори", посочи още Местан.

Познати ме питат как съм издържал

Пламен Орешарски, премиер

За банките
Тъй като КТБ бе първата банка с проблем, изненадата бе по-голяма. Собствениците й не бяха активна страна и нямаше друг вариант, по който да реагира Централната банка. При ПИБ БНБ се обърна към нас и ние съдействахме по активен начин. Уведомихме ЕК и разработихме различни варианти за действие. Брюксел разреши и държавна помощ за подпомагане на ликвидността. Но мобилизираната ликвидност за подпомагане на банките не е изразходвана. Цялото общество се справихме добре и затова искам да благодаря както на медиите, така и на експертите. Иначе не виждам защо да правят изключение държавните мениджъри, защото те също се грижат за активите на поверените им дружества. Икономическият министър е въздържал и други държавни дружества да теглят от КТБ

За изпълнените ангажименти
Митът за премиера цар слънце не е уместен, защото ние бяхме експертно правителство и изпълнявахме експертна програма. В програмата на правителството, която обяви в началото на мандата, почти всички ангажименти са изпълнени. Имахме задачи и изпълняваме програма. Ние бяхме програмно правителство. В началото на този мандат миналата година имах подкрепа от двете политически сили, днес отново имам подкрепата им. Това, че между тях има търкания, съжалявам, но не мога да им се меся. Голям кръг мои познати почти без изключение ме питат: "Как издържа?". Най-лесното решение щеше да е да си тръгна и да оставя страната в хаос.

За финансовата стабилност
Държавата е финансово стабилна. НЕК има задължения още от 2010 година. Когато намалихме цената на тока, НЕК също имаше задължения, сега като я увеличаваме, защо се поставя отново въпросът. НЕК преодолява проблемите със задълженията в цифри. В края на 2012 г. задълженията са били 2,6 млрд. лева, в края на миналата година те са 3,1 млрд., а сега са 860 млн. Да, НЕК не е в добро състояние, но е така от 2010 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай