Орешарски: Правителството не може да пребори бедността само

Орешарски: Правителството не може да пребори бедността само | StandartNews.com

София. "Само правителството не би могло да се справи с решаване на проблема с бедността. Подобряването на бизнес климата е истинската политика по отношение на доходите." Това каза премиерът Пламен Орешарски на заседанието на Националния съвет на БСП, на което представя проекта за управленска програма на правителството, предаде агенция „Фокус".

Програмата включва мерки срещу монополите, ефективна защита на потребителите, подкрепа за малкия и средния бизнес. Предвиждат се мерки за гарантирано усвояване на европейските фондове. В програмата са заложени мерки за спасяване на енергетиката и за намаляване на различията между регионите. Предвижда се и рестартиране на проекта АЕЦ Белене, при ясна финансова структура.

"Бедността винаги е съпътствала нашето развитие в последните години. Развитието на бизнеса не е самоцел, а има за цел да подобрява доходите на гражданите. Приоритет в управленската програма на правителството е стимулиране на раждаемостта. Вече имаме частично реализиране на мерки за социалното подпомагане по групи", каза Орешарски и припомни разширяването на обхвата на групите, получаващи енергийни помощи.

"В сегашната безработица има сериозни структурни несъответствия и това засилва значението на квалификацията и преквалификацията на кадри", каза още той. "Набелязали сме си за цел 1.5% от БВП да се инвестират в изследователска дейност", каза Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай