Орешарски: НАП работи по-добре от митниците

Не смятам да ходя до Брюксел само за снимки, категоричен е премиерът

Орешарски: НАП работи по-добре от митниците | StandartNews.com

София. "Приходите в митниците не са толкова, колкото на мен ми се иска. НАП работят по-добре на този етап, въпреки това и двете агенции се справиха прилично за миналата година. Всъщност неизпълнението е доста по-малко от размера на допълнително върнатото ДДС. Резервите остават и ще работим в тази насока". Това обяви премиерът Пламен Орешарски пред ТВ 7.

Стъпките, които продължаваме да правим, включително и чрез Бюджет 2014, дават една малка стъпка за подобряването на материалното положение на най-бедните наши съграждани. Не смея да твърдя, че това положение се е подобрило драстично, но работим в тази посока и първите признаци вече се чувстват, подчерта министър-председателят.

Той поясни, че много от секторите и системите вече са реформирани. Според него главният проблем е в подобряването на работата на тези системи, фините им настройки. Той изброи – здравеопазването, образование, лекарствена политика и др.

"Ще се концентрираме върху подобряването на административните услуги – в интерес на бизнеса и гражданите ", добави още той.

Премиерът припомни, че през 2009 г., т.е. преди идването на власт на партия ГЕРБ, размерът на дълга е бил 10 милиарда лева. През март 2013, когато правителството на Бойко Борисов вече не беше на власт той възлизаше на 14,5 милиарда лева. През периода 2009-2013 "не чух експертите от неправителствените организации да коментират дълга", отбеляза Орешарски.

Според премиера финансовото състояние на страната е оптимистично. Той смята, че в момента България е по-добре от много други държави-членки на ЕС.

"Ако дълг от 17% от брутния вътрешен продукт е опасен за държавата, значи всички други членки от ЕС, които имат огромни дългове, много по-големи от нашия, вече трябва да са фалирали", заяви Орешарски.

По думите му лидерите на страните членки в ЕС се събират на съвет на няколко месеца. Срещата е двудневна. Там се обсъждат нещата на високо ниво. Не смятам да ходя до Брюксел само за снимки", категоричен бе Орешарски.

Гледам негативно на всяко изпускане на нервите и агресия, особено на публични фигури, коментира Пламен Орешарски скандалите около Волен Сидеров. Един народен представител трябва да сдържа нервите си, каза още министър-председателят.

Орешарски очаква депутатите от Атака да продължат да изпълняват задълженията си. "Не би било логично да спрат да ходят на работа", прогнозира премиерът.

Ще се отнасям с уважение към президентската институция, както съм го правил и досега. Винаги сме имали добросъседски отношения с президента и в прекия и в преносния смисъл. Все пак и двамата сме временно на постовете, нали така", обясни още премиерът.

Той отрече твърденията на композитора Хайгашот Агасян, че е имало сблъсък между тях двамата: "Не познавам Хайгашот Агасян и не знам точно какво е имал предвид."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай