Орешарски: Да протегнем ръка на всички наши сънародници

БСП се извини на българските турци за Възродителния процес

Орешарски: Да протегнем ръка на всички наши сънародници | StandartNews.com

София. "Да протегнем ръка към всички наши сънародници - към нашите съмишленици, но и към тези, които мислят различно от нас", призова премиерът Пламен Орешарски многохилядните симпатизанти, дошли в София да подкрепят правителството

"Трудно е да стабилизираме страната, както е трудно на всеки един от нас, който посреща ежедневните предизвикателства с достойнство. По-лесно би било да се оправдаем с наследството. Никога не съм го правил и няма да го направя. Ще продължим да бъдем толерантни и да работим за България, каквото и да ни струва това", каза премиерът.

"Единственият фактор, който може да осигури спасение от омразата, е единствено толерантността. Толерантността е хармония в различието. Ако мислим еднакво, значи никой не мисли достатъчно. За да успеем, ни е необходима вашата подкрепа, за които просперитетът на родината е над личния просперитет", призова към толерантност Пламен Орешарски.

"Да протегнем ръка към всички наши сънародници - към нашите съмишленици, но и към тези, които мислят различно от нас. Силата е в съединението, вярвам, че ще намерим пътя, че няма да се изгубим в мъглата. Зная, че след всяка буря идват светлите хоризонти и че си струва да работим за тях", завърши премиерът. Той благодари на хората, че са дошли да го подкрепят. Те на няколко пъти прекъсваха речта му с викове "подкрепа" и след това скандираха "Орешарски".

Лидерът на ДПС Лютви Местан бе посрещнат на трибуната с викове "Единство". "Гордея се с вас. Може би ще чуем различни интерпретации защо днес сме тук, митингът е организиран от двете партии, които подкрепят правителството. Но нас ни обединява една кауза - България." Така се обърна към множеството лидерът на ДПС Лютви Местан. "За първи път най-големият булевард в София събира 60-70 000 души. България ни събра", надъха още хилядите със знамената Местан. "Ако е необходимо, ще станем и 170 000, защото подкрепяме правителството на Орешарски", каза емоционално лидерът на ДПС. Хилядите заскандираха "Орешарски". "Моля ви да завършим всички заедно с "България", обърна се към хилядите Местан и булевардът изригна със скандирания "България".

Веднага след Местан пред множеството застана соцлидерът Сергей Станишев, който бе посрешнат с мощни възгласи "Подкрепа" и "България". Той започна с коментар за антиправителствените протести, които според него са платени с откраднати от държавата средства. Станишев изтъкна усилията на кабинета "Орешарски" за подобряване на положението на социалнослабите, увеличаването на майчинските, актуализирането на пенсиите, разширяването на обхвата на енергийните помощи. "Работим за това да има най-сетне икономическо развитие и работни места", продължи соцлидерът. Заедно с него множеството скандира "Подкрепа" и "България".

В речта си на този безпрецедентен митинг Сергей Станишев от името на партията поиска извинение от българските турци за Възродителния процес. „БСП имаме историческа вина пред българските турци – за Възродителния процес, и се извиняваме за това. Днес сме тук заедно с много други партии и организации, защото искаме да кажем – уважаваме всяко мнение, няма да допуснем шантаж и няма да допуснем мутрите да се върнат на власт. Няма да допуснем да продължат разграбването на България. Ще държим котараците на Борисов далеч от държавното кебапче. Искаме справедливост и ще постигнем социална отговорност на правителството", каза Станишев.

"Няма да ви предадем, няма да се изплашим, няма да се огънем, ня ма да ни пречупят. Зашщото каузата ни е голяма. Ще бъдем силни, ще бъдем диалогични и ще направим така, че България да бъде добър дом за всички наши съграждани", обеща Станишев от името на всички членове и ръководството на червената партия. "Ще бъдем заедно, ще бъдем силни, няма да позволим на Борисов да се върне на власт", категоричен бе Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай