Вторник,

Орешарски: Без промени в ставките за ДДС

От: Failed to load user -
A
A
A

София. "Не съм склонен да променям по никакъв начин ставките на ДДС. Досега 20 години съм слушал различни секторни предимства за това как страната изведнъж ще се развие, ако отпадне ДДС-то върху определени стоки. Това не е възможно", каза пред Дарик радио министър-председателят Пламен Орешарски.

"Не е възможно да има система, при която една или две стоки, или сектор, или услуга са освободени от ДДС. Ако това стане ще трябва да мислим как да правим държава, в която никой не иска да плаща данъци, а всеки иска разходи от бюджета", смята премиерът.

Дефицитът в бюджета в момента е близо 300 млн. лева. Не е розова картината като очаквания и изпълнения. Ние имаме несъразмерно висока младежка безработица в сравнение с други страни в Европа, продължи Орешарски.

"Не спя спокойно заради този арбитражен иск", каза Пламен Орешарски по повод съдебния иск на "Атомстройекспорт" към българската НЕК.

"НЕК в момента е толкова декапитализирана, както никога не е била откакто съществува енергийна система. Дълговете са около няколко милиарда", съобщи премиерът.

"Нямам ангажимент в програмата и не бих направил нищо по въпроса", каза той в отговор на въпрос дали ще подкрепи мораториум върху проучванията за шистов газ.

"Противник съм на тютюневия дим навсякъде. От друга страна вероятно трябва малко да смекчим този режим за пълна забрана за пушене на обществени места", заяви Орешарски.

"На мен ми се струва, че никога не бива да се връщаме към по-стари периоди на повсеместно пушене на обществени места. Макар аз лично пуша", добави той.

По думите му сме останали една от малкото страни в Европа, в която всички пушещи трябва да бъдат на улицата.

"Може да проследите смекчаване на режимите в най-консервативните северни страни в това отношение и ще видите, че балансираните решения в случая са по-добри, отколкото крайностите", добави Орешарски.

На въпрос дали в заведение, което не може да бъде разделено, трябва да се да даде избор дали да бъде за пушачи или непушачи, той изрази мнение, че на такива места не трябва да се пуши, но подчерта, че решението ще вземе парламентът.

По темата за определяне размера на помощта за отглеждане на бебе от годинка до две годинки премиерът коментира, че през 2014-а помощта ще е толкова, колкото позволяват финансовите възможности. „Ще се опитаме да подпомогнем бюджетите на домакинствата с най-ниски доходи. Даваме си сметка, че колкото и да ги увеличим, те няма да са достатъчни. Нивото, от което тръгваме, е много ниско".

По думите му раждаемостта и демографската структура зависи не само от целевите помощи, но по-важното са очакванията на хората и перспективите. „По-добре е, когато обезщетенията са по-добри, а майките бързо се интегрират обратно в пазара на труда. Едно по-дълго обезщетяване на майките е право, но не е задължение, така че тези майки, които имат перспективна работа, и искат да растат в кариерата си, и сега не се възползват", каза той.

Министър-председателят подчерта, че в настоящите условия е по-важно да се отчитат доходите на родителите, за да има целеви характер подпомагането, защото една част от българските домакинства не изпитват нужда от подпомагане, защото са достатъчно добре материално обезпечени.

Орешарски добави още, че правителството ще задържи увеличението на пенсионната възраст.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички