Орбан: Трябва да сте в Шенген, макар и умиращ

Орбан: Трябва да сте в Шенген, макар и умиращ | StandartNews.com

Европейците са застрашени. Миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност, заяви унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференцията в София. Досега третирахме масовата миграция като икономически и културен въпрос. През изминалите седмици вече става въпрос на сигурност – не става въпрос за нашите социални мрежи и култури или икономика, става въпрос за нашата национална сигурност, терористичната заплаха се увеличава.

Мигрантският въпрос е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран да защити своите граждани, заяви Виктор Орбан по време на съвместния брифинг с Бойко Борисов. Ако погледам достатъчно студено на нещата срещу България има двояки мерки, не е правилно, че в Брюксел не признават резултатите на България, не е правилно, че не искат приемат България в Шенген. Не е справедливо, че не признават, че при бежанската криза България е с най-добри резултати. България може да защити своите граници не само от контрабандисти, а и от мигранти, заяви Виктор Орбан. От думите му обаче  стана ясно, че България трябва да си помисли дали иска да влезе в "умиращия Шенген".

Унгарският премиер призова, че ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство във Шенген на България. Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим хората. Европейците са застрашени, особено жените и по-слабите.

Тук, в България, не знам каква е културата, но в Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, момичето трябва да е защитено. Затова миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност, каза Виктор Орбан.

Той съобщи, че на 15 февруари ще има съвещание на Вишеградската четворка, на което е поканен и премиера Бойко Борисов. Любопитни сме какви предложения има той и какво сътрудничество можем да създадем, уточни Орбан. В началото на изказването си той съобщи, че двамата с Борисов са провели много сериозни и важни разговори,произлизащи от европейската ситуация.

Двамата премиери са прегледали двустранните отношения между България и Унгария. "Благодаря на Борисов, че счита двустранните отношения за много важни. Благодаря за приятелството, което показва на Унгария и за сътрудничеството през изминалите години, обърна се Орбан към колегата си. В основата на двустранните ни отношение е взаимното уважение, което липсва в момента в Европа. Същността на Европа е, че всяка страна трябва да уважа другата и да бъде уважавана", заяви Орбан, "С радост сме преценили, че нашите икономически отношения цъфтят. Унгарските предприятия са третирани добре в България. Тук те могат да участват в честна конкуренция. Унгарските фирми дават обратна връзка за това, че България е стабилна страна, няма несигурност и правилата са еднозначни", похвали ни Виктор Орбан.

Той припомня, че в края на 90-те години е посещавал страната ни и тогава е имало много проблеми с контрабандата и с престъпността. Сега виждаме какви стъпки сте направили срещу контрабандата и срещу трафика на хора. И ние се опитваме да правим такива неща, но вие сте пред нас, заяви Виктор Орбан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай