Опозицията притиска за ревизия на Изборния кодекс

Плашат управляващите, че ще платят тежка политическа цена

Опозицията притиска за ревизия на Изборния кодекс | StandartNews.com

София. Заради Изборния кодекс БСП съзря парламентарна криза, а ДПС прогнозира международна изолация за ГЕРБ. И двете политически сили излязоха с декларации в парламента, настояващи за ревизия на кодекса.

Левицата настоява за ревизия на промените в Изборния кодекс и за провеждането на политически консултации, се казва в декларацията, прочетена от Михаил Миков в пленарната зала.

В последните дни сме свидетели на парламентарна криза в резултат от действията на ГЕРБ, които проявяват липса на чуваемост по отношение на изборното законодателство, каза депутатът. Червените твърдят, че дискусията се свежда преди всичко до технически процедури и това поведение е резултат от арогантността на управляващите, а от ЦИК се ангажират с политически консултации. Има липса на доверие в парламента, че може да даде гаранции за произвеждане на честни избори. Левицата настоява промените да бъдат съобразени с препоръките в доклада на ОССЕ. И по-специално в изборната администрация на всички нива да се осигури присъствие на опозицията, заседанията на избирателните комисии да са публични, да се гарантира медийната свобода при отразяването на изборите, да има безплатно ефирно време за участниците в тях.


С това поведение ГЕРБ поема тежка политическа отговорност с отношението си към промените в Изборния кодекс при вътрешна изолация вече, но ще изпадне и до тежка международна изолация, главно от европейските институции, обяви позицията на ДПС Лютви Местан.

Управляващата партия ще плати тежка политическа цена, защото това кореспондира с друг проблем - за продължаването на мониторинга на Съвета на Европа към България, поясни представителят на ДПС.

Вие имате мнозинство днес, но е ваша отговорността и не можете да си измиете ръцете с българската опозиция за дискредитирания образ на България, предупреди той. Още не е късно да приемете всички предложения на опозицията и след празниците да вървим към един модерен Изборен кодекс, уточни заместникът на Ахмед Доган.

Последните избори доведоха като резултат препоръките на наблюдателите от ОССЕ и ПАСЕ, припомни Местан. По думите му 12 от препоръките на ОССЕ имат задължителен характер. Това е отговорност на ГЕРБ към изработването и приемането на промените в Изборния кодекс, които да им отговорят адекватно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай