Общинари от 7 партии ще управляват Монтана

Общинари от 7 партии ще управляват Монтана | StandartNews.com

Шарен общински съвет се задава в Монтана. Общо 7 от 19 партии, участвали в изборите със собствени съветнически листи, ще имат свои представители в него, съобщиха от общинската избирателна комисия. Действителните гласове за съветници са 23 450. Това означава, че един съветник в 33-членния местен парламент се избира със 710 гласа.

Имената на избраните съветници още не са обявени, но е ясно, че коалицията на кмета Златко Живков „Заедно за Монтана" ще има най-много – 13 съветници. ГЕРБ вкарва 8, а коалицията „Бъдеще за Монтана" – 5. БСП ще има 3-ма, БДЦ – 2, коалицията „Единни за промяна" – 1 и АБВ – 1. Един мандат все още се изчислява и още не е ясно коя от политическите сили ще го получи.

Всички кандидати за кметове са и водачи на съветническите листи. Това означава, че в парламента влизат двама ветеринарни лекари, един ландшафтен архитект, няколко души хуманни лекари, икономисти, бизнесмени. В групите на „Заедно за Монтана", ГЕРБ, БСП и АБВ има познати лица с опит в местни парламенти. Нови са съветниците на „Бъдеще за Монтана", БДЦ и коалицията „Единни за промяна", в която се е включила и ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай