Обсъждат екооценката на "Южен поток" за 25 дни

Обсъждат екооценката на "Южен поток" за 25 дни | StandartNews.com

София. Докладът за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на газопровода "Южен поток" ще бъде обсъден във всички заинтересовани общини през следващия месец. Между 1 и 25 юли във всяко от кметствата, през което ще преминава газовата тръба, ще бъде проведено обществено обсъждане и всеки заинтересован ще може да представи становището си.

Самият доклад за ОВОС беше одобрен от екоминистерството в началото на миналия месец. Обществените обсъждания са следващата стъпка към реализацията на мегапроекта, който се очаква да донесе на България инвестиция от около 3 млрд. евро.

Съгласуването на документа с всичките 39 общини само за 25 дни е поредната процедура, която ще бъде изпълнена в срок, за да започне реалното строителство в края на годината, твърдят запознати. За направата на първа копка преди Нова година се потвърди и на срещата между икономическия ни министър Драгомир Стойнев и руския зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновский през миналия петък.

Двамата се договориха София и Москва да продължат да оказват пълна подкрепа на "Южен поток". В близките дни у нас пристигат и представители на "Газпром", с които ще бъдат решени някои технологични въпроси като одобряване на бюджета на "Южен поток - България" за 2013 г. и назначаването на още специалисти в компанията във връзка с началото на строителните работи след няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай