НС обсъжда дали България да приема нелегални имигранти

Поканиха премиерът да присъства на дебатите

НС обсъжда дали България да приема нелегални имигранти | StandartNews.com

София. Народното събрание включи като втора точка в седмичната си програма обсъждане на предложеното от Атака проекторешение за затваряне на границата с Турция и Гърция и недопускане на имигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия на територията на България.

Обсъждането беше включено в дневния ред на депутатите по искане на Атака, с гласовете на ГЕРБ и Атака - 105 "за" срещу 45 "против" и " 57 "въздържал се" от БСП и ДПС.

"Във връзка с бежанските потоци, търсещи убежище в Република България, трябва да признаем, че държавата ни няма нужният капацитет, способности и финансови възможности за приемането на нови бежанци", заявиха от Атака.

Депутатите обаче отхвърлиха искането на Атака да се обсъди и решение за неизпращане на български военни контингенти в Близкия Изток и за забрана за предоставяне на територии, военни бази или цивилни съоръжения във връзка с евентуален военен конфликт в Близкия Изток.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов поиска председателят на парламента да покани премиера Пламен Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев за обсъждането в залата.

В резултат на това. председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви 30-минутна почивка. Миков заяви, че в момента тече заседание на Министерски съвет, но ще отправи повторна покана до министър-председателят за присъствие в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай