Нова драма в НС. Трябва ли 24 май да стане национален празник

Според една част от депутатите има резон да бъде сменена датата на националния ни празник

Нова драма в НС. Трябва ли 24 май да стане национален празник | StandartNews.com

Датата 24 май стана повод за разделителни линии в парламента. От ГЕРБ поискаха тя да бъде обявена за национален празник, вместо 3 март. 

Според една част от депутатите има резон да бъде сменена датата на националния ни празник, защото 24 май обединява хората. Други обаче са на мнение, че не трябва да пипаме историята ни, предава България Он Еър. 

"Според мен и според нашата парламентарна група, 24 май е единственият празник, който обединява българския народ. Убедена съм, че в момента на нас ни трябва единение. Трябва да се върнем към традициите, трябва ни просвета и култура. Само така можем да вървим напред", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Не е коректно 24 май да се използва като разделителна линия за отделни групи в обществото. ГЕРБ имаха възможност в продължение на 12 години да направят каквито поискат промени. Те не ги направиха. Правят ги сега, за да предизвикат отново разногласие", изтъкна депутатът от "Продължаваме промяната" Благовест Белев. 

"Всяка дата е стойностна. Трети март е достатъчно стойностна дата да продължи да бъде такъв. 24 май е наистина обединяващ празник, но според мен традициите трябва да си ги спазваме и да не ги променяме", посочи депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. 

"Много харесвам 24 май и е много подходящ за национален празник, защото обединява всички българи", каза депутатът от "Демократична България" Владислав Панев. 

"Абсолютно излишно и безсмислено е, тъй като без трети март, който е символ на българската свобода, нямаше да има 24 май, защото нямаше да има българи, които да го празнуват този празник. Нямаше да има шести септември, защото нямаше да има какво да се съединява. 90% от държавите по света имат национални празници на дати, които или са получили своята свобода, или своята независимост", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай