Нова дата за еврозоната. Пеканов я посочи

Икономиката ни се движи с тази на еврозоната, което означава, че сме готови, отбеляза той

Нова дата за еврозоната. Пеканов я посочи | StandartNews.com

Нова дата за еврозоната посочи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на експертен дебат по темата „България готова ли е за еврозоната?", предаде БГНЕС.

Има формални критерии за влизане на всяка една страна за влизане в еврозоната, въпрос на време е България да ги изпълни. Има ниски дефицити и след като премине енергийната криза, пак ще има ниски дефицити. Критерият за инфлация остава, но тя така или иначе ще се успокои, коментира Пеканов.

Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г., заяви той. Пеканов каза, че България е член на ЕС от 15 г., а българските граждани и бизнес често правят транзакции в лева и в евро. Той подчерта, че над 1,5 млрд. евро се изпращат в България, но при превалутирането се губи част от сумата.

„Българската икономика се движи с тази на еврозоната, което означава, че ние сме готови", отбеляза служебният вицепремиер по управление на европейските средства. Пеканов подчерта, че еврото се справи с една тежка криза, с пандемията и пр., като допълни, че е убеден, че българската икономика е готова, ще даде тласък, който ще гарантира благосъстоянието на българските граждани.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай