Нинова пред Конгреса: Поводът за кризата съм аз

Причини за кризата има много, но поводът за нея съм аз, заяви лидерът на БСП

Нинова пред Конгреса: Поводът за кризата съм аз | StandartNews.com

В момента сме на прага на криза с неизвестен край, причини за нея има много, но поводът съм аз. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на заседанието на 49-тия конгрес на БСП.

„При цялата свършена работа, стотиците срещи, усилията ви, труда ви и покачващото се доверие в БСП, в момента ние сме на прага на криза с неизвестен край. Причини за кризата има много, но поводът за нея съм аз", заяви тя.

"След загубата на европейските избори, веднага на другия ден, не се чакаше обявяването на резултатите, Георги Гергов ми поиска оставката. След него се включиха и други другари. Отвори се стара рана“, допълни Нинова. Тя подчерта, че след пренареждането на листата за евровота е казала, че отговорността носи Националният съвет.

„Но моята представа за морал и достойнство в политиката, за личен пример как се носи отговорност, за модерен европейски политик, не ми позволи това- да се крия зад колективна отговорност, т.е. безотговорно“, каза още Корнелия Нинова и посочи, че е сгрешила в последствията.

В рамките на две години Корнелия Нинова успя да направи така, че партията да се ръководи от органите си. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на дебатите за дневния ред и по предложение за промяна в Устава на БСП.

Свиленски коментира, че не може да разбере поведението на вътрешната опозиция. „Другарката Нинова в рамките на две години успя да се отърси от тези зависимости. Успя да направи така, че партията да се ръководи от органите си: от Националния съвет, Изпълнителното бюро и парламентарната група", заяви той.

„Да, някои хора не са доволни. Имаме в Устава ясно разписана точка какво се прави при подадена оставка“, подчерта Свиленски и уточни, че при оставка се стартира процедура за пряк избор, което е ясно разписано в Устава. Георги Свиленски поясни, че в мотивите на вносителите на предложението за промени в Устава пише с оглед на ситуацията в партията след подадената оставка и във връзка от необходимостта от изпълняващ длъжността председател. Свиленски коментира, че временно изпълняващият длъжността председател също е разписан в Устава и това е един от заместниците на председателя.

„Призовавам ви да не подкрепяте промени на Устава сега, защото това е конгрес свикан в рамките на две седмици. Тези промени не са обсъждани нито в общински, нито в областни, нито в основни партийни организации. Уставът ни е Конституцията на партията“, заяви Георги Свиленски и посочи, че без да е питана партията няма как да се искат тези промени.

С кворум от 661 делегати бе открито петото заседание на 49-тия конгрес. Заседанието започна с химна на България, този на Европейския съюз и на Социалистическия интернационал.

„Другарки и другари делегати, уважаеми дами и господа и драги гости, днешното заседание на 49-тия конгрес се свиква по решение на Националния съвет на БСП на основание чл. 31, ал. 3 от Устава на БСП. От избраните 780 делегати на конгреса до момента са се регистрирали 661“, каза лидерът на левицата Корнелия Нинова и уточни, че има необходимото мнозинство. „Обявявам заседанието на 49-тия конгрес на партията за открито", обяви Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай