Николай Младенов: Лъжите на БСП не оправдават управленското безсилие

Николай Младенов: Лъжите на БСП не оправдават управленското безсилие  | StandartNews.com

София. "Още веднъж правителството на БСП лъже, за да прикрие собствената си некомпетентност", заяви Николай Младенов, министър на външните работи в правителството на ГЕРБ.

През февруари 2012 г. беше договорена бюджетната рамка на ЕС за 2014-2020 г. По отношение на земеделските плащания е записано, че общата сума за подпомагане на селските райони е почти 85 милиарда евро. Как тези пари ще бъдат разпределени между държавите членки зависи от Европейския парламент и от страните-членки (т. 71 от Заключенията на ЕС от 7-8 февруари 2013). Разбира се това ще бъде направено на базата на "обективни критерии и минали резултати" (т. 70 от същия документ).

Ако настоящето управление не е способно да защити интересите на българските земеделски производители, да не прехвърля вината на Борисов или на ГЕРБ. Защото това, което страната направи по наше време е да защити именно техните интереси и да не допуска орязване на директните плащания към българските земеделци, каквото предложение имаше в началото.

В рамките на преговорите беше удовлетворено и нашето искане страната ни да има повече свобода и да може да прехвърля средства (до 15%) между двата основни стълба на Общата селскостопанска политика - директни плащания и развитие на селските региони. Това стана в момент, в който не само общия бюджет на ЕС се съкращава, а и самата Обща селскостопанска политика се променя. Тази гъвкавост на селскостопанския бюджет ще позволи на България сама да прецени за какво и как да бъдат използвани средствата.

Същевременно България е една от само четирите страни, които в следващия програмен период ще получат повече пари от преди. За България това означава 15,2 милиарда евро, или над 12 милиарда нетен приход от ЕС. Това става в период, когато страните-членки на ЕС драстично съкращават общия бюджет на Европейски съюз с 73 милиарда евро. Правителството на ГЕРБ, въпреки финансовата криза в Европа, успя да договори за страната ни повече пари, отколкото Тройната коалиция. Благодарение на нашите усилия България е на-големият нетен бенефициент сред държавите-членки на ЕС.

Правителството на БСП и ДПС с подкрепата на Атака може единствено и само да загуби на България средства. Орешарски и Станишев са хората, които носят отговорност за спрените пари и ниското усвояване на европейски фондове по времето на Тройната коалиция. Каквито и ПР ходове в момента да предприемат, те не могат да прикрият неспособността си да управляват. Това го вижда всеки.

Преговорите по финансовата рамка бяха трудни и бяха проведени успешно благодарение на волята на правителството на ГЕРБ и експертите в българската администрация. Искам още веднъж да благодаря на всички, които работиха в този период на всички нива в администрацията. Искам също да се извиня на всички ескеперти, които работиха по преговорите, че техният труд остава неоценен от настоящето управление. Управление, което е загубило легитимността си и прави отчаяни опити да оправдае оставането си на власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай