Николай Василев: Аз съм бюджетен ястреб

Демографската политика е най-важният приоритет в "Модернизирай България"

Николай Василев: Аз съм бюджетен ястреб | StandartNews.com

„За пръв се извежда демографската политика за първи бюджетен приоритет”. Това заяви Николай Василев, първата и оттеглена номинация на „Има такъв народ” за министър-председател на брифинг на партията в БТА. Той е изготвил програма, наречена „Модернизирай България”, която ще залегне като основа и на приоритетите и в следващото предложение на ИТН за кабинет. В нея бюджетните приоритети са три и освен демографията, другите два са образование и инфраструктура.

„За съжаление продължаваме да не внасяме Плана за възстановяване и устойчивост и сме пак на опашката. Тази година сме бюджетирали 1,2 млрд.лева, тоест че ще ги получим, има ги в бюджета. Ами ако не бяхме ги получили?”, отговори Василев на въпрос на „Стандарт” с ответен въпрос. „Личното ми мнение е, че в България прекалено много се концентрираме около милиардите, които идват от европейски средства и по-малко върху десетките милиарди левове, които са в държавния бюджет и са много повече. Така че, ние проспахме тези близо 9 млрд.лева, които само за последната година изтекаха без обществени поръчки”, допълни Василев.

Той коментира и евентуалната актуализация на бюджета ако се сформира правителство. Според него, едно модерно европейско общество не трябва да свиква с актуализацията на бюджета, тъй като това се превръща в хронична болест.

„Аз съм бюджетен ястреб, това беше и голямата разлика между нас и служебното правителство, защото те искаха дълът да нараства, а ние точно обратното”, каза още Николай Василев като допълни, че има и ноу-хау за прозрачност на обществените поръчки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай