НФСБ: 3-5 пъти отсъствие на депутат = без заплата

Депутатите, които не присъстват на три поредни заседания или на пет заседания за един месец, да не получават абсолютно никакво заплащане - нито трудово възнаграждение, нито допълнително възнаграждение, което са т.нар. представителни разходи...

НФСБ: 3-5 пъти отсъствие на депутат = без заплата | StandartNews.com

Депутатите, които не присъстват на три поредни заседания или на пет заседания за един месец, да не получават абсолютно никакво заплащане - нито трудово възнаграждение, нито допълнително възнаграждение, което са т.нар. представителни разходи, предлагат от НФСБ с промени в правилника на Народното събрание. "Считаме, че по този начин ще се постигне дисциплиниращият ефект", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред журналисти в парламента.

"Нашето предложение е провокирано от словесната схватка, която продължава повече от седмица между ГЕРБ и БСП, но в крайна сметка нито на едните, нито на другите им стиска да внесат промени, които биха ударили по техни депутати", каза Симеонов. Той отбеляза, че има масови случаи на отсъствия, на сутрешно регистриране и неоставане на заседания, което, по думите му, също е форма на неспазване на работното време и на изборните ангажименти.

Затова от НФСБ предлагат, ако депутатът е участвал в по-малко от половината гласувания за деня, той да губи половината от дневното си възнаграждение.

На въпрос дали промените са консултирани с партньорите им от ГЕРБ и в "Обединени патриоти", Сименов попита необходима ли е такава предварителна консултация, след като в продължение на десетина дни се обсъжда въпросът, че трябва да има промени в правилника, които да въведат санкции за неработещите депутати.

Според Валери Симеонов неприсъствието в Народното събрание не бива да се счита като някакъв гениален политически ход. Същото се отнася и за невлизането на ГЕРБ в зала в по-предишното НС, посочи той. Не одобрявам този начин на изразяване на политическо отношение към опозиция или към управляващи, това не е форма, всички са избрани, за да работят в Народното събрание, в самото НС също има достатъчно начини и средства да изразиш своята позиция, включително с гласуване "въздържал се" и "против", коментира Симеонов.

Какво означава, че няма да се явяват в НС - това означава отказ от изпълнение на служебни задължения, посочи той. Симеонов отбеляза, че като човек идващ от бизнеса, не може да си представи, че негов работник ще протестира срещу методите на работа във фирмата, като не идва на работа. "Като не присъстваш на работа, трябва да бъдеш уволнен", коментира той. "Виждате, че НС може да работи и без БСП и негативите от тази глупотевина ще си ги понесе БСП", смята Валери Симеонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай