Напрежение. Петков и Караджов в спор за АПИ

Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища, каза министърът в оставка

Напрежение. Петков и Караджов в спор за АПИ | StandartNews.com

Очаквам министър Гроздан Караджов незабавно да освободи председателя на АПИ, заради чиито действия и бездействия е нарушен общественият интерес в полза на привилегировани фирми. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков, коментирайки казуса с едностранното прекратяване на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа от страна на Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Според Петков действията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Пътната агенция са показателни, че на страната е нужно ново антикорупционно мнозинство, което „да пресече порочните модели на предишната власт“.

„За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики“, пише още премиерът в оставка.

„С прекратяването на новите, прозрачни обществени поръчки, АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите шест-седем месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска“, заявява още Петков.

Той призовава депутатите спешно да обсъдят проблема в регионалната комисия и да излязат със законосъобразно решение, което да гарантира, че българските пътища ще се поддържат без пропуск, включително през зимния сезон.

„Очаквам компетентните органи, включително прокуратурата, да се сезират по извършените нарушения и да възобновят проверките по работата на строителните фирми и целесъобразното изразходване на стотиците милиони публични средства“, пише в още в поста си Кирил Петков.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството дадоха брифинг във връзка със спрените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища и регионалният министър в оставка отвърна на изявлението на Петков.

"Очевидно сме в предизборна кампания, щом от ПП започнаха да се упражняват на пътища. Пресконференцията от тази сутрин е нищо повече от един жалък опит на Кирил Петков и ПП да прехвърлят проблема от болната глава на здравата", коментира Гроздан Караджов.

Не АПИ е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища - те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията в резултат на обжалване на самата конкурсна документация, обяви той.

"Изобщо тези поредици не са могли да стигнат до подаване на документи, нито до избор на изпълнител. Защо поръчки, които от април решенията на КЗК станаха ясни едва в края на юни, не е нито в компетенциите на АПИ или на МРРБ", каза Караджов.

По-интересни са мотивите на КЗК, с които прекратява процедурите - според тях условията, посочени от МРРБ са били "прекалено рестриктивни и в полза единствено и само на държавата на държавата".

"В случая сме защитили държавния интерес, което според КЗК е прекомерно и нарушава правилата на конкуренцията. но да защитаваш интереса на държавата и в същото време да търпиш обвинения, че помагаш на мафиотските крадливи фирми, както ги нарича Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съ направил - хем да ги ограничавам, хем да ги толерирам", коментира Караджов.

Как се стигна до тези рестриктивни условия и кой е виновен, попита Караджов и отговори на въпросите си. "Виновен е Кирил Петков. Точно в неговия кабинет с експерти от АПИ, когато те настояваха да има максимални рестрикции. Ето го резултатът от това министър-председателят да се меси непрекъснато в начина, по който се провеждат обществените поръчки на АПИ и изобщо в изразходването на парите на АПИ""

"Защо обществените поръчки са обявени през април - по закон се обявяват, когато имаш бюджет да съответната година и т.нар. ангажимент за следващите години, когато поръчката се разпростира върху по-дълъг период, обясни Караджов. Обществените поръчки са за 3.6 млрд лв. - такъв бюджет в АПИ никога не е имало в разчетите от предходните години. Следователно трябваше да се изчака приемането на бюджета, неговото влизане в сила на 26 март и на 31 март с писмо ние ги изпратихме в Министерстовото на финансите за съгласуване. След това ги обсъдихме и при министър-председателя."

"Виновникът за 30 септември се казва Кирил Петков, няма значение какви смехотворни статуси пише във Фейсбук, той изобщо не си спомня фактите", каза Караджов и продължи: "с това отровно политическо говорене в публичната среда на Кирил Петков са спрени всички магистрали - "Хемус" не се работи, Видин - Ботевград - не се работи, Кресна - няма да се работи".

Източници: БТА, БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай