Наказват висши чиновници за спрените поръчки

Наказват висши чиновници за спрените поръчки | StandartNews.com

Контрабанда от България към Турция няма, аз отговарям за това, отсече Борисов

Инспектори проверяват всички спрени поръчки, ще има наказани служители, а една от агенциите, която пряко отговаря за обществените поръчки ще бъде закрита. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

"В момента инспекторатите са там, проверяват всичко - достатъчно е в един конкурс да зададеш 140 км/ч. пределна скорост за дадена отсечка, за да оскъпиш проекта и да отиде при определена фирма", каза Борисов. И даде пример, че само от една отсечка ще бъдат спестени в момента 150-200 млн. лв.

"Знам със сигурност, че не е от началника", заяви премиерът и даде да се разбере, че проблемът е по-скоро при висшите чиновници. "Над 20 хиляди обществени поръчки има миналата година в България. След като минахме на пазарна икономика, вече не са държавни фирмите и така работи цяла Европа – минават обществени поръчки и бизнесът участва в тях. Защо сега? Защото тогава излизат наяве и стигат до мен – когато минат през обсъждания или ги коментира пресата", каза Борисов. "Не случайно, когато се коментират обществените поръчки, едни от нашите опоненти не коментират обраната и здравеопазването, където има също спрени поръчки, а се фиксират в едно място, където да акцентират", припомни премиерът. И още:"Спрях ги тогава, когато те вече трябваше да отидат в КЗК, да се плащат авансите и когато ги разгледах из основи. Ще бъдат наказани държавните служители, сложили подписите си и пуснали тези обществено поръчки. В момента инспекторатите са там, проверяват. Дори една от агенциите може би ще бъде закрита".

Борисов коментира и това, че едва сега КЗК се е осмелило да обяви, че има картел при горивата:"Факт е, че КЗК обяви картел с горивата. А през годините са били плахи, но сега има политическа воля".

Контрабанда от България за Турция няма

Борисов бе категоричен, един от най-големите успехи на правителството е борбата с контрабандата. "Това, което се направи срещу контрабандата го отчита цяла Европа - 3 млрд. повече влязоха в бюджета", подчерта премиерът. И посочи, че само за януари тази година са 950 млн. лв. повече от колкото за същия месец миналата година". Министър-председателят припомни, че е коментирал работата на службите срещу контрабандата и с турския си колега Ахмет Давутоглу. "Не само че сме коментирали, но и прекрасно знаят колегите от Турция, че контрабанда от България към Турция не се прави. Разговарял съм с тях, че от България за Турция контрабанда не се прави, защото за това отговарям аз", каза Борисов.

Изпреварихме Румъния

Отдавна сме изпреварили румънците във всяко едно отношение. Попитан кога сме ги изпреварили в борбата с корупцията, премиерът заяви: „Това, че техните министри крадат, хванали са ги и са ги вкарали в затвора, а президентът им търси политическо убежище в Молдова. Не виждам българи да бягат в Румъния", каза премиерът. И заяви, че за смека на това румънски компании идват да работят у нас, защото виждат стабилността. Борисов се съгласи с твърдението, че у нас няма осъдени политици, защото няма корумпирани такива.„Превенцията е по-важна за мен. Аз знам, че правя всичко възможно да не крадат и който го „докопам", знае, че ще си замине", добави той. Според него негативния доклад на ЕС за страната ни се дължи на това, че е имало година и половина управление на Пламен Орешарски. „Имаме пълната подкрепа на Брюксел, на колегите ни там до един и особено това, което последния месец правим, всички дойдоха да кажат „Нашият Бойко се върна", посочи той. Според премиерът румънските компании идват в България, защото в страната ни се работи по-добре и е по-стабилна и прогнозируема.

Без промени в кабинета

"Не планирам промени в правителството, във вторник ще обясня на ПГ на ГЕРБ това, което ги интересува. В един момент на ГЕРБ им омръзна да се явяват ментори, да обясняват от сутрин до вечер колко са честни, неопетнени, в бяло и едва ли не толкова далече от властта. Когато правихме правителството, г-н Кънев стоеше точно срещу мен, определихме възможно най-доброто във всяка една сфера – министри, зам.-министри, областни управители", поясни премиерът. Борисов заяви, че ПГ на ГЕРБ и хората в партията могат да изразяват своето мнение:"Вече им стигна до челото. Какво са казали всъщност? Господин Ненчев излиза на конгреса на ДСБ и казва, че е техен министър. В същото време депутатите на ГЕРБ са подкрепили всичките му закони и благодарение на тях, на работата на финансовия министър и приходните агенции събрахме повече пари и направихме това, ако си спомняте преди една година казах няма да даваме пари за отбрана, защото ги нямаме. Сега, когато пари в бюджета има за самолети, за двигатели и всичко, той отива и ги дразни. За това те излизат и казват – добре като си техен министър с 13 депутати как тогава всички закони ти минават", каза Борисов.

„Самият Ненчев спря няколко и то много големи обществени поръчки, за които имаше съмнения". „Твърдя, че всяко едно от нещата, които министърът е направи го е консултирал с мен. Имаме прекрасна комуникация и ако не беше казал подобна реплика – сиреч за дреболии се създава един шум, който не е здравословен за никой", каза още Борисов.
„Във вторник ще се срещна с депутатите от ГЕРБ и ще им обясня това, което ги интересува", посочи министър-председателят и лидер на ГЕРБ.

"След като казах, че с Ненчев работим прекрасно и съм убеден, че ще продължат да се случват добрите неща в армията, трябва да кажа и за Москов". „Здравната реформа е нещо, в което всички са се препъвали, но факт е, че само в здравната каса сме намалили дефицита с близо 350 млн. лв. Как ще го обичат Москов? Поевтинихме лекарствата, накарахме да връщат пари в бюджета, в болниците миналата година вкарахме най-добрата апаратура за 300 млн.", допълни Борисов."И Руми Бъчварова се ползва с цялото ми доверие. Вземат се мерки срещу битовата престъпност и ще има резултат. Реформата в МВР ще освободи състав, който да отиде да пази селата. БНТ се пази от 30 -40 полицаи, има над 500 човека - полицаи, които пазят държавни предприятия, а проблемът в селата е, че няма нито един полицай. Проблем е и липсата на наказания", каза още премиерът.

10 г. вече пускат "опорната точка" Цветанов vs. Борисов

"Вече 10 г се опитват да слагат тази опорна точка и да вбият клин между мен и Цветан Цветанов, но в ГЕРБ много ясно се знае кой е първи, кой е втори, пети..и тн.", припомни Борисов. "И сега мога да кажа какви са неговите правомощия - организационни в партията и парламентарната група. Не им е приятно на хората, но съм длъжен да кажа - миналата неделя имаше частични избори в 18 села - 9 кмета има от ГЕРБ, ДПС - 4, БСП - 2. Някъде Реформаторски блок да виждате да е спечелил? Докато му ядат ушите на Цветанов, няма село, което да не е обиколил, да не е създал структури", отбеляза Борисов по адрес на зам.-председателя си в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Катастрофите са част от демографска криза

МВР, заедно с неправителствени организации трябва да впрегнат енергия срещу катастрофите по пътищата, настоя Борисов. "Като се има предвид, че от 700 убити при катастрофи се произвеждат и поне 7000 инвалиди - смятайте какво е това за икономиката. Тук трябва да се направят всякакви промени в закона и да направим всичко по силите си пътните инциденти да намалеят, заключи премиерът.

Добре е да си дядо

Запитан как се чувства като дядо, премиерът отговори: „Чувствам се добре като дядо, играе си малкият. Още не съм го виждал. Край мен има много хора, страх ме е да не го заразя. Още е мъничък, има време". Борисов сподели, че дъщеря му Венета го посещава често. „Радвам се че се оправи, щастлива е и всичко е наред", каза той и заяви, че когато "ордите на Бареков са обграждали къщата им, тя е преживяла огромен стрес". „Имаше 240 на 200 пулс, 3 години беше на най-тежките лекарства. На най-силните лекарства беше за кръвно и депресия", разказа Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай