Надежда Йорданова хвърли ръкавицата. Имало сигнали срещу Гешев

Правосъдният министър потвърди - иска официално отстраняване на прокурор № 1

Надежда Йорданова хвърли ръкавицата. Имало сигнали срещу Гешев | StandartNews.com

Правосъдният министър Надежда Йорданова потвърди - ще иска официално отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщи

Изявлението й идва след като по-рано днес Конституционният съд (КС) реши единодушно, че министърът на правосъдието може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Йорданова обяви, че вече се подготвя предложение до ВСС за предсрочно прекратяване на мандата предвид наличие на конституционни основания и във възможно най-скоро време то ще бъде внесено, но отказа да каже кога точно ще се случи с това, за да "не се спекулира с календара".

От своя страна ресорният заместник-министър Емил Дечев обясни, че министерството работи по различни сигнали срещу главния прокурор и на база на част от тях ще се внесе конкретно искане във ВСС. Той беше категоричен, че "не може законова процедура да бъде политическа атака", каквито реакции имаше в прокурорските среди.

"Ние не слагаме знак за равенство между главен прокурор и институцията на прокуратурата", подчерта Дечев.

Още в края на януари Йорданова заговори за нарушения на Гешев. Това бе причината Антикорупционната комисия, ръководена от Сотир Цацаров до 1 март, да се самосезира и да образува проверка срещу главния прокурор. КПКОНПИ извика Йорданова да даде конкретни факти, но правосъдният министър отказа да се яви - с основание, че искането на КПКОНПИ не отговаря на легалния смисъл на взаимодействие между институции.

Днес стана ясно, че Йорданова е получила и втора покана да се яви в КПКОНПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай