Над 1 850 свлачища в страната

Над 1 850 свлачища в страната | StandartNews.com

Над 1 850 са свлачищатана територията на цялата страна. Ситуацията е много критична и сериозна, обясни във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Фактът, че през последните седмици се активираха чисто нови свлачища много пречи на работата. Безспорно е , че Варненския регион е един от най-засегнатите от свалчищните процеси. Няколко са най9критичните свачища в региона – местност „Фиш-фиш", недалече от курорта „Албена", пътя Албена – Балчик и Кабакум до Варна. Необходимите средства за тяхното укрепване са огромни. За нас към момента е най-важно как да не откъснем пътищата заради свлачища. Кардиналното, което ще направим е драстичното затягане на режима за т. нар. предварителните съгласувания и разрешения за строителството в свлачищните райони и ние имаме много примери за това, коментира Лиляна Павлова.

Тя посочи още, че финансовите инструменти, на които страната ни разчита за справяне с проблема със свлачищата, са три. Единият е през бюджета по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, годишният бюджет на която е 70 млн. лв. С тези средства ще разчитаме да направим аварийно укрепване, каза Лиляна Павлова. Вторият е европейското финансиране. 40 млн. лв. са предвидени в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.", по която ще кандидатстваме и приоритизираме проектите. Бенефициенти са както министерството, така и Агенция „Пътна инфраструктура" и общините.

317 са вече сградите, които имат сключени договори за саниране, като заявленията са вече над 500 и одобрените проекти, които имат не само сключени договори с различните институции, допълни Павлова и посочи, че във Варна също има доста договори. „Оптимист съм за тази програма. В момента два са най-често срещаните проблеми, с които се сблъскваме при санирането.

В момент вървят и процедури, и тръжни проекти през лятото очакваме да имаме сгради, на които очакваме да има направено всякакъв вид обследване и в края на лятото реално ще има саниране на сгради. Проблемите са, че много често се случва при почти 100 % събрано съгласие заради един или два апартамента цялата сграда страда и проблеми са тези сгради, които са на Г или П-образни заради един вход не може да се санира сградата. Заради това в момента водим дискусия с Националното сдружение на общините как можем да облекчим този процес, ще анализираме броя на сградите и проблемите и ще предложа в края на месец април на министерски съвет да ги подкрепим и да намерим решение на общото събрание или чрез общината, ако един или двама не искат да се санира да не отпада цялата сграда, причините могат да бъдат много, да се създаде гъвкавост, преценявайки всички юридически рискове, както и по отношение на по-големите блокове, така и за санираните вече входове", посочи министър Павлова.

Павлова участва в политически форум под надслов „Младежите на ПП ГЕРБ на прага на местните избори 2015 г. – Доказваме, че можем!", организиран от областната организация на МГЕРБ-Варна с представители на държавната и местната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай