МС предлага нови закони за сексуални посегателства срещу деца

МС предлага нови закони за сексуални посегателства срещу деца | StandartNews.com

Министерски съвет прие промени в Наказателния кодекс, предвиждащи завишаване на санкциите за сексуални посегателства срещу деца.

Правителството предлага на Народното събрание да одобри промени в Наказателния кодекс относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография.

За първи път в Наказателния кодекс се предвижда и възможност за съда да налага на извършителя на престъпления от сексуален характер срещу деца наказание лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност или да се упражнява определена професия или дейност. По този начин ще бъде предотвратена възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца.

В отговор на препоръка на Комитета МОНИВАЛ към Съвета на Европа със законопроекта се правят терминологични промени по отношение на престъплението финансиране на тероризъм. Предложението е насочено към предприемането на необходимите законодателни действия с цел да бъде пресечен потокът на всякакви средства до терористи или терористични организации.

Следващата предлагана промяна е в частта за престъпления против паричната и кредитната система. Тя е в частта за престъпления против паричната и кредитната система. Ще се инкриминира единствено недекларирането на границата на страната, когато тя е външна за Европейския съюз. В случай на неспазване на режима за деклариране на вътрешните граници на ЕС ще се налага единствено административна санкция, но не и назакателноправна в съчетание с конфискация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай