Сряда,

Можем да реагираме на миграционен натиск (ОБЗОР)

От: Администратор -
A
A
A

Предвид засилващото се напрежение на македонско-гръцката граница, където има десетки хиляди блокирани мигранти, страната ни е готова на бърза и адекватна реакция. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, където публикува снимки от посещението му на ГКПП "Кулата", където днес се проведе учението „Граница 2016".

"Учението цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и БЧК. Целта ни е да поддържаме готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България", обясни премиерът, който наблюдава учението заедно с министър Румяна Бъчварова.

Аз съм изключително доволен за колко кратко време след промяната на Закона сме тук, благодаря на всички политически партии, които го подкрепиха, защото виждате, че армията си е армия, заяви премиерът на брифинга на ГКПП "Кулата". И изтъкна, че е видял "много добра стиковка между МВР, нейните сили, „Гранична полиция", жандармерия и съответно нашите военновъздушни сили и бригадите".

„За да не издам някоя военна тайна – няколко стотин човека са дислоцирани в момента - над 400 от армията, жандармерията и от полицията. Те ще стоят постоянно тук. Разиграни бяха всички възможни варианти, които на няколко километра оттук вървят за наше най-голяма съжаление. Проиграни са местата – диги, всички възможни места, където могат да заобикалят – говорим за нелегалните мигранти", подчерта премиерът.

„В понеделник отново ще защитя позицията си, която от много месеци настоявам и между другото съм вече оптимист, защото и Туск ми е пратил писмо, а и вчерашните изказвания на френския президент и канцлера на Германия казват, че този съвет вече трябва да вземе решението, което съм им предлагал многократно. А то е – да се възстанови Шенген, терминът нелегални мигранти да си бъде такъв какъвто е по закон – не може да толерираме нарушението на закона", категоричен е Борисов.

„Само през официалните КПП, след като се вземат отпечатъци, след като се направи медицинско обслужване, след като имаме потвърдена дестинация, където биват желани, тогава ще пропускаме мигранти", каза още премиерът.

„Успели сме за кратко време, вярно полеви са условията, но ако имате интерес може да видите лагерите, къде спят военните, други на хотели. Не случайно тук е областният управител, кметовете на Кресна, Сандански и на Петрич. Така че да успокояват населението, а и с чисто тилови задачи, които сме възложили да имат готовност да помагат на нашите граничари, жандармеристи и военни, които са тук на границата. Защото те първо тях пазят, после и цялата държава. Ресурсно са осигурени. Радвам се, че пилотите имат всичко, което за съжаление преди години не са имали. Имаме финансови възможности – знаете февруари месец 960 млн. сме на плюс, така, че каквото трябва ще подсигурим тилово нашите части", заключи премиерът.

Борисов праща ГДБОП в Гърция, ако искат помощ за трафикантите

Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите, заяви още премиерът по време на брифинг за проведеното съвместно учение „Граница 2016".

Няма ден, в който да не бъдат задържани нелегални мигранти и по-точно трафикантите им, обясни той. „С Турция работим в много добра координация. Ние не искаме да оставим Гърция – нашите съседи и приятели, те са ни братя от векове и ще останат такива, но искаме действително Гърция да си стъпи на задълженията и да си ги спазва", категоричен бе Борисов.

„В понеделник ще настоявам парите, които се дават за Гърция и Турция, да се гарантира, че няма да изкарват пари от тази работа", каза още той.

Не случайно военновъздушните ни сили със своите хеликоптери прелитат над границата, наблюдаваме и в дълбочина какво се случва, за да можем да отреагираме. Имаме много техника тук, така че в рамките на часове можем да дислоцираме в една или друга посока. Освен това само в рамките на един ден можем да свалим още 500 човека на границата. Имаме тази готовност", добави той.

„Стиковката и общото желание да си защитаваме границата го има в личния състав, на който благодарих", каза още премиерът.

Бъчварова: Ще се справим и при най-тежката ситуация

Мисля, че на базата на това, което видяхме в момента, можем да доразвием нашите планове и да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която днес също бе на "Кулата" заради съвместно учение „Граница 2016".

„Основната цел на обучението беше в реална ситуация да видим разположението на силите, как се изпълняват основните задачи и най-важното да синхронизираме усилията между армията, "Националната полиция", "Гранична полиция" и жандармерията. Една ситуация, която е нова в момента и оттук нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо", обясни Бъчварова.

„Това, което видяхме в рамките на 1 час съдържаше няколко ситуации, които са възможни – включително и оказване на помощ, спасяване на пострадали хора, така че да гарантираме сигурността и на нашите служители", посочи тя.

50 бойни единици, сред които 2 хеликоптера, джипове с висока проходимост, бронирани машини тип "Пустинна котка", жандармерия, пожарна и линейки, взеха участие в обучението, което приключи малко преди 12 часа.

На учението днес присъстваха още транспортният министър Ивайло Московски, Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, кметовете на общините Петрич и Сандански - Димитър Бръчков и Кирил Котев, началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички