Мощна атака от Радев! Кого нападна

Тези служби не са на президента, а на България

Мощна атака от Радев! Кого нападна | StandartNews.com

Остър коментар направи президентът Румен Радев по повод скандалните изказвания на Асен Василев и Кирил Петков по време на Националния съвет на "Продължаваме промяната" преди седмица. Запис от заседанието изнесе Радостин Василев, който, възмутен от случилото си, напусна ПП.

Асен Василев говори на заседанието за "смяна на шефовете на ДАНС, НСО, ДАТО с "наши хора", посочени от посолствата".

"Първо всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС - в лицето на министър-председателя, а не на президента. Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функцииите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори, коментира  Румен Радев от Ново село. 

"Службите са наистина сериозно реформирани и правят максимума като усилие в рамките на бюджета. Нека да напомня, че например ДАНС миналата година, през август, ръководството му получи награда от САЩ, която се дава само веднъж в годината. Тя се даде на ДАНС за изключителни заслуги“, каза той.

„Сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости“, категоричен бе Радев.

Според него проблемът е по-дълбок, защото засяга моралните устои на политическата класа.

 

"Това води до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността. Без него няма как да постигаме големи национални цели и амбиции. Очаквам партиите да преосмислят не само своите програми, коалиционните споразумения, а и политическия морал - принципите и начините на правене на политика в България", каза Радев.

 

За фразата от записа, че ПП са имали между 7-10% , но са направили "ала-бала през президента", Радев каза: "Алабализмите не са мой прийом. Очевидно са прийом на други хора, както стана ясно от записите. Нека тези хора обяснят своите думи какво са имали впредвид. Както следва да обяснят и много други неща", каза той.

Попитан за това дали не трябва да свика КСНС заради записите обясни: "На КСНС се водят заседанията при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където да се обсъжда класифицирана информация".

"Нямам информация дали родните служби са се свързали с южноафриканските преди убийството на Каменов. В момента се работи партньорски, за да се стигне до извършителите и поръчителите на това убийство. Все още не са ясни мотивите и извършителите, но това са изключително тревожни явления. Не трябва да допускаме България да се върне в 90-те години, категоричен бе Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай