Мокър печат пази изборите

Мокър печат пази изборите | StandartNews.com

София. БСП и ДПС се срещнаха с дипломати за Изборния кодекс. Шест условия за честни избори представиха от двете партии по време на разговорите с посланиците от Европейския съюз и САЩ.

"Нормалният изборен процес ще бъде гарантиран от нашите шест основни искания, обявиха лидерите на партиите Сергей Станишев и Лютви Местан. На първо място е поставянето на мократа част на всички копия от изборните протоколи, които ще получат членовете на секционните избирателни комии. По този начин протоколът ще бъде издаден в 7 екземпляра, а не само ксерокопиран. Това ще даде възможнтост за атакуване на резултатите по съдебен път, ако има съмнения в протичането на изборния ден, аргументираха се от БСП и ДПС. Освен мокрия печат те настояха за гарантирано представителство на опозицията в изборните комисии, участие на наблюдяатели във всички фази на избирателния процес, обжалваемост на решенията на ЦИК, изборните книжа да не се съхраняват в областните управи и да се изчистят "мъртвите души" от списъците.

Ръковавото на двете паритии се срещнаха с дипломати в парламента, а по-късно през деня посланиците ще разговарят и с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. По предварителни данни на срещата с послнаците трябваше да участват и представителите на останалите опозиционни сили, но нито "Атака", нито сините влязоха на разговор с дипломатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай