Митрофанова с откровение ще напусне ли България

Заради изгонените дипломати работата в посолството е "изключително сложна"

Митрофанова с откровение ще напусне ли България | StandartNews.com

Руският посрланик у нас Елеонора Митрофанова се надява, че следващото българско правителство ще бъде по прагматично от настоящото. В интервю за агенция ТАСС, направено в четвъртък, тя посочва, че икономическата ситуация ще принуди страната ни да премине към "по-прагматичен подход", съощава БНР.

"България е членка на ЕС и НАТО, но ѝ е сложно да изгради своя линия на държание", твърди дипломатката.

За решението на кабинета "Петков" да изгони 70 руски дипломати, Митрофанова посочва: "България надмина всички. На нас ни беше много трудно. Даже самото изпращане на сътрудниците и членовете на семействата им, общо 185 души, в родината в течение на четири дни беше сложна организационно-техническа операция, изискваща многочислено съгласуване. Работата сега е също изключително сложна, ние имаме огромно посолство, на което са нужни много ръце. Намираме се в доста трудна ситуация, но мисля, че ще се справим с нея", настоява тя.

Митрофанова е категорична, че не може просто ей така Русия да загърби отношенията си с България.

"Не можем просто да напуснем страната. Тук има огромен брой наши сънародници, голям брой смесени бракове, хора, които харесват Русия. Затова трябва да продължим да водим хуманитарната работа въпреки всичките сложности", категорична е посланикът на Кремъл.

Елеонора Митрофанова настоява още, че България е една от най-близките на Русия славянски държави.

"Тук са погребани 200 хиляди наши войници, освобождавали България. Българите много грижливо се отнасят към монументите на Руско-турската и Втората световна война, отбелязваме само единични случаи на вандализъм. И, разбира се, паметта на хората, сложили главата си за освобождението на България, не бива да предаваме – не можем просто да напуснем страната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай