Министрите с отчет за съкращения през септември

Министрите с отчет за съкращения през септември | StandartNews.com

Пълен отчет за разходи, съкращения и надхвърляне на бюджета си трябва да даде всяко министерство на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов през септември, научи "Стандарт". Целта е да се провери дали ведомствата изпълняват плана за 10-процентно съкращение на разходите, което бе заложено за изпълнение още в началото на годината.

От финансовото ведомство са отчели, че не всички министерства изпълняват графика, а част от тях дори са надхвърлили сериозно бюджета си. Затова отчетът до министър-председателя ще бъде предаден още в началото на септември. Преди дни той предупреди министрите, че допълнителни разходи за ведомствата ще одобрява само с оставката на съответния министър, който ги иска. Според експертите доброто изпълнение на приходите е развързало ръцете на министри, които са започнали да одобряват по-големи разходи.

Сметките на специалистите показват, че минусът сега идва основно от напредналите разходи за заплати. Към края на юни общо разходите по държавния бюджет възлизат на 46.6% от планираното. Специално харчовете за заплати обаче са минали прага от 50% (51.2%), а при осигуровките са достигнати 52.9% от плана. Ако това харчене за заплати и осигуровки не се бе случило, бюджетът щеше да е изразходвал около 140 млн. лв. по-малко - достатъчно, за да излезе на излишък. Минусът в държавната хазна се компенсира от отчетени излишъци по бюджетите на общините (223.3 млн.), социалноосигурителните фондове (88.2 млн.), по бюджетите на държавните вузове, БАН и обществените медии (173.3 млн. лв.). Така резултатът по съвкупния национален бюджет е излишък от 439.9 млн. лв. Към него трябва да се прибави и отчетеният и през юни излишък по еврофондовете, с който плюсът по консолидираната програма става 890 млн. лв. По прогнозни данни към края на юли отново има излишък - над 800 млн. лв., съобщи "БЛИЦ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай