Неделя,

Министерство на правосъдието бездейства по казуса със СРС

От: Администратор -
A
A
A

София. С бездействието си Министерството на правосъдието бави преместването на Софийския районен съд (СРС) в новата му сграда. Това обяви председателят на съда Методи Лалов.

Най-големият съд в страната от години има проблем със старата си сграда и трябва да се премести при бившето ГУСВ. Въпреки че ремонтът на практика е приключил, правосъдното министерство все още отказва да предаде сградата на Районния съд, предаде "Дарик".

„Липса на комуникация" - по този начин Лалов определи проблемите, които има съдът около преместването си. Новата сграда е готова и отводнена, въпреки бавната реакция на министерството.

По думите на Лалов в момента най-големият проблем е мястото около сградата, оградата и липсата на паркинг.

Председателят на съда предупреди, че, ако не се направят паркоместа, кварталът може да бъде блокиран поради големия брой работещи в съда и гражданите, идващи да търсят правосъдие.

Лалов обясни, че това не би трябвало да е толкова сложно заради подходящото пространство за нов паркинг, но министерството на правосъдието не поемало инициатива за това, както и за всички наболели проблеми пред Районния съд.

Лалов каза, че въпреки обещанията за стартиране на обществени поръчки, главният секретар на министерството Тодор Керанов не стартирал такива. Той дори не вдигал и телефона си. На обаждания не отговаряла и правосъдния министър Зинаида Златанова.

Методи Лалов се оплака още, че не били предвидени пари за отопление, което щяло да съсипе новата сграда. Стартирала е обаче процедура за закупуване на мебели.

Строителят Филип Господинов разказа, че е назад с 1 млн. лева от строежа, защото министерството не му превеждало пари, а той продължавал да има разходи за охрана на обекта. От ведомството му били обещали, че до края на годината щели да дадат парите за финализиране на ремонта.

Надеждите на работещите в Районния съд са, че преместването ще започне през съдебната ваканция догодина.

Тагове: Срс Дело Сграда

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички