Местан си плаща глобата за агитацията на турски

Местан си плаща глобата за агитацията на турски | StandartNews.com

Хасково. "На 12 май избираме не само парламент, а ще решим съдбовния въпрос дали ще върнем България в пътя на демократичното й развитие или ще оставим авторитарният манталитет да продължи да разрушава демократичната система и държавността, което прави през последните 4 години ГЕРБ. Вече стана ясно, че тяхното управление е не просто провалено, но и откровено престъпно", каза в последната си реч преди вота в неделя като водач на листата на ДПС в Хасково Лютви Местан в с. Караманци.

Той беше гост на възпоменателния митинг в памет на жертвите на репресиите от възродителния процес. Именно от минералбанското село на 10-ти май през 1984 година тръгва съпротивата на етническите турци срещу смяната на рождените им имена. 

"Уважаеми репресирани от тоталитарния режим от героичното село Караманци обръщам се към нашите герои, които години гниха по затворите, защото на тях дължим в най-голяма степен правото днес свободно да си да се сдружаваме и да си казваме и болките, и проблемите. Има опити не просто да се разбие ДПС, но и да се посегне на нашите базови ценности. Това никога няма да допуснем", каза още лидерът на ДПС пред мнозинството, след което продължи речта си на турски. „ Макар че е забранено да агитирам на турски език, съм съгласен да си платя глобата но го правя от уважение към вас. В следващия парламент ДПС ще настоява категорично обучението на майчин език да залегне в учебните програми", каза още Местан.

След бурните аплодисменти за лидера, хората запяха в един глас заедно с Орхан Мурад химна на движението. А наоколо вече се носеше миризмата от десетките чевермета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай