Събота,

Местан отрече да е знаел за разследването срещу Бисеров

От: Failed to load user -
A
A
A

София. Оттук-нататък казусът с Христо Бисеров ще бъде в полето на съдебната власт, на разследващите органи. Проблемът е в полето на разследващите органи, не на политиката", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. "Явно е, че информацията предвид на класифицирания характер ще я получаваме от прокуратурата, а не от нас политиците".

"Мотивите затова са лични, защото не засягат политиката на ДПС. В изявлението на главния прокурор прочетох, че става въпрос за неща, които касаят пряко персоната на Христо Бисеров. Става въпрос за неща от личен характер", посочи той.

"Когато във вторник ви казах, че мотивите за оставката на Христо Бисеров са лични, но не знаем какви точно лични мотиви, са го подтикнали да вземе това решение, ние бяхме пределно искрени. Днес не знам нищо повече от онова, което и вие вече знаете след изявлението на главния прокурор. Той подсказа какви биха могли да бъдат причините, които са подтикнали г-н Бисеров да се оттегли от политиката. Понеже в същото изявление на главния прокурор се твърди, че информацията е класифицирана и се споделя само в най-общо за какво иде реч, аз заявявам пред медиите – не съм имал по тази тема разговор нито с главния прокурор, нито с председателя на ДАНС. Нямам достъп до тази класифицирана информация, за която говори главният прокурор, но потвърждавам, че причините за тази оставка са от личен характер, какъв точно – подсказва го вече главният прокурор, но и той понеже говори условно – „Ако има данни, ще поискам имунитета", явно изказването е станало преди гласуването на оставката в пленарна зала или преди той да узнае за гласуваната оставка в парламента. При условие, че основният обвинител е толкова условен, няма как да очаквате аз, който не разполагам с никаква информация, да мога да ви кажа каквото и да е повече", заяви Местан.

"Г-н Доган бе не по-малко изненадан от оставката на Христо Бисеров. Няма как ние да бъдем информирани за взето решение, а то да е продукт на ултиматум от наша страна. Никой - нито председателят на партията, нито почетният председател, е провокирал оставката на Христо Бисеров", заяви Местан.

"Мисля, че много от хипотезите на анализатори, псевдоанализатори ще се окажат вероятно жалки, несъстоятелни и смешни. След изявлението на главния прокурор става ясно, че е много несъстоятелно твърдението, че някой е бил изритан от постове. Предполагам вече няма никакво съмнение, че това е било продукт на собствено решение – дали поради неизбежност или поради друга причина. Никой не се съмнява, че тази оставка не е поискана от нас, не е провокирана от нас като ръководство на партията. Аз не съм обвинител и не би могъл да прибързам", подчерта Местан.

На въпрос дали е имал по-рано информация за разследването на Бисеров от ДАНС, Местан заяви: „Уверявам ви, нямах. Затова бяхме не просто изненадани, а шокирани от решението, което ни съобщи в понеделник".

На въпрос за последния разговор с Бисеров, Местан заяви: „Винаги има риск, когато друго лице прави опит да опише емоционално състояние. Не ми се видя много притеснен. Бях изненадан от абсолютно категоричната му теза, че няма да сподели мотивите си. Това ме изненада, защото толкова години сме работили заедно. Не съм очаквал, че няма да сподели мотивите си. Категорично помоли огласяването на тези мотиви да е по негова преценка и ние с г-н Доган бяхме достатъчно коректни да се съгласим с това негово искане. Не бяхме настоятелни да чуем в конкретика мотивите му, защото го познавам като характер".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички