Местан обеща изненади днес

Местан обеща изненади днес | StandartNews.com

Лидерът на ДПС посочи за шеф на МОСВ IT специалиста Станислав Анастасов

Днес "ДПС свиква нарочна пресконференция в зала "Запад" на Народното събрание във връзка с вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, и по темата за контролирания плавен преход на политическия процес". Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. И допълни: "Ще дешифрираме този израз, защото от вторник насам чувам оценки, че позицията ни не е била съвсем ясна.

Ще доизясним позицията по този въпрос. Моля ви, не ме карайте да коментирам намерения, искам да коментирам реални мотиви и така разговорът ни ще бъде по-съдържателен". "Въпреки твърденията за преяждане с власт ДПС няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции", категоричен бе за пореден път Местан. Запитан дали остава на едни позиции с БСП, Местан отговори, че "въпросът с дълбочината на промените в кабинета са по-скоро следствие от идеята за хоризонта, който стои пред този кабинет". "Утре (б.р. днес) ще говорим по всички тези въпроси. Ще ви изненадам с толкова ясни и конкретни отговори, които да бъдат ясни на всички", закани се Местан.

Лидерът на движението отбеляза, че все още очаква среща със соцлидера Сергей Станишев.
Местан отбеляза, че ще коментира вота на недоверие за финансовата политика от ГЕРБ, след като се запознае с мотивите.

Минути преди това лидерът на ДПС съобщи и номинацията на партията за екоминистър на мястото на Искра Михайлова, която стана евродепутат. "Станислав Анастасов е нашата кандидатура, която съм обсъдил с премиера Пламен Орешарски", съобщи Местан и припомни, че въпросите за ремонт на правителството са в полето на правомощията на министър-председателя. Анастасов бе под номер 6 в листата на движението за евроизборите. Завършил е "Информатика" в Техническия университет-Мюнхен, Германия, и "Стопанско управление" в СУ "Св. Климент Охридски" и е вицепрезидент на Младежкия либерален интернационал IFLRY". Любопитната подробност е, че новината бе съобщена в навечерието на рождения ден на Анастасов, който е роден на 5 юни 1983 г. "Кандидатурата на Станислав Анастасов е една от силните, но не е утвърдена окончателно", каза по-късно в парламента премиерът Пламен Орешарски.

Той не коментира персонално предстоящи промени в другите министерства. "Имайте търпение да изчакате още няколко дни", заяви Орешарски. И допълни: "Важни са колективните мерки, продължаваме изпълнението на програмата, а що се касае до смените на министри, струва ми се, че малко преувеличавате дискутираните информации". По думите му новите министри се избират както старите, с много предложения и анализ на качествата. "За мен по-важна е решимостта им да следват определени политики и мерки. Всички министри се избират с мое одобрение", заключи премиерът.

Филиз с похвала от АЛДЕ, Габриел на върха в ЕНП

Зам.-председателят на ДПС и ръководител на българската делегация на ДПС Филиз Хюсменова е получила специална похвала от лидера на АЛДЕ Ги Верховщад за резултатите на партията от евровота. Това е станало по време на първата асамблея на АЛДЕ в Брюксел. Верховщад е открил заседанието с поздравление към лидера на ДПС Лютви Местан и Хюсменова. Пак от сърцето на Европа е новината, че Мария Габриел от ГЕРБ става зам.-председател на групата на ЕНП в Европарламента. Габриел ще бъде и ръководител на делегацията на ГЕРБ в ЕП. Досега шеф на родните ГЕРБери в ЕП бе Андрей Ковачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай