Местан: Актуализираният бюджет трябва да се разгърне

ДПС не е организирала каквито и да е контрапротести, твърди лидерът на партията

Местан: Актуализираният бюджет трябва да се разгърне | StandartNews.com

София. „Смятам, че философията на актуализирания бюджет трябва да се разгърне в бюджета за 2014 г., защото тази философия е вярна и твърдя, че програмата „Орешарски" решава реални проблеми и е съвършено естествено да има реакции на подкрепа". Това заяви лидерът на ДПС след като депутатите отхвърлиха президентското вето върху актуализацията на бюджета.

Местан бе категоричен, че кабинетът не е водил разговори и „пазарлъци" с Атака. Той каза, че не знае дали неговите колеги от БСП са разговаряли с Атака за актуализацията на бюджета. „Ние знаем, че вето не се преодолява само с гласовете на БСП и ДПС и затова заявихме, че очакваме подкрепа и от ГЕРБ, и от всички народни представители, които са прозрели философията на актуализирания бюджет", добави Местан.

„Стоим плътно зад програмата на кабинета на Пламен Орешарски и естествено гласувахме за трети път. Ще подкрепим и проекта за бюджет за 2014 г.", каза още лидерът на ДПС.

„Убеден съм, че ще има вот на недоверие към правителството и трябва да има", продължи Местан и уточни, че това е основен инструмент на опозицията.

Не е обсъждана темата за импийчмънт на президента, увери депутатът от ДПС. Държавният глава трябва да възстанови статута си на медиатор, обясни Местан. „Той скоро обяви, че е свалил доверие от лидерите на двете партии, които подкрепят кабинета. Направи го само няколко дена след мандата на 42-ото Народно събрание. Смятам, че едно от условията за диалог, е минимума доверие между институциите", допълни той и каза, че „без политически различия няма демокрация". „Аз изпитвам силно уважение към неговите политически тези и макар че не се споделят от мен, все още не ми дават основание да кажа – Росен Плевнелиев не е моят президент и свалям доверие от него. Аз съм длъжен да изпитам уважение към президентската институция, собствено – към президента", продължи лидерът на ДПС.

„60 и няколко дни има протести срещу кабинета. ДПС не само, че не е организирала каквито и да е контрапротести, а през цялото време изразява уважение към протеста, с изключение на изцепки от рода на „турците вън", каза Местан по повод спекулациите, че час от автобусите, които пристигнаха в столицата днес, са организирани от ДПС. По-рано днес част от граждани, които са дошли от провинцията, признаха пред медии, че са получили пари от ДПС, за да присъстват на протеста в подкрепа на кабинета „Орешарски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай